Søg
Close this search box.

Piratskibet: Velkommen til kodehavet!

Af Søren Jensen ︱ 4/6-2019

Arbejdet med at udvikle den første funktionsdygtige prototype af online platformen Piratskibet skrider ihærdigt frem, og vi kan nu vise de første billeder af det foreløbige udkast med forbehold for ændringer.

Kodehavet, som kommer til at indeholde de forskellige læringsøer

Når online platformen Piratskibet søsættes i anden del af 2019, bliver det på det såkaldte kodehav. Kodehavet bliver et IT-kreativt univers med spændende teknologi-øer, dybhavsfisk og pirater i mange afskygninger. I kodehavet er der øer med hver sit IT-kreative forløb. På nuværende tidspunkt er der lagt op til forløb i Scratch, Sonic Pi, Processing.py og HTML/CSS.

Havet omkring øerne får tre spændende dybder, som piraterne kan dykke ned i. I overfladelaget kan alle være med. Her er læringsindholdet designet til nybegyndere og forklarer de mest grundlæggende principper.

I det mellemste lag møder børn og unge – ud over hajer og farverige fisk – læringsindhold, der stiger i sværhedsgraden, og som bevæger sig ud over de basale færdigheder. I det tredje og dybeste lag vil de mere rutinerede pirater blive udfordret og lære nyt.

For rutinerede pirater med styr på det basale vil det være muligt med det samme at springe til det dybere og mere udfordrende indhold. Platformen bliver med andre ord ikke et lineært værktøj, men et dynamisk univers, hvor den enkelte pirat frit kan hoppe rundt i de IT-kreative forløb.

Læringsindholdet på Piratskibet bliver udviklet i et tæt samarbejde med kompetente frivillige i Coding Pirates og Piratskibets styregruppe. De arbejder ud fra didaktiske principper, der bliver styrende for de IT-kreative forløbs format og indhold. Kunne du være interesseret i at bidrage med et IT-kreativt forløb til Piratskibet, så meld dig på banen i Slack-kanalen #ig_piratskibet eller skriv til projektleder Jakob Vest Hansen på [email protected].

Et socialt rum for ligesindede

Eksempel på Piratsnak, der bliver Piratskibets online forum

Et andet centralt element i Piratskibet bliver Piratsnak. Her kan nye, kommende og eksisterende pirater udveksle idéer og skabe bånd på tværs af landet. Når brugerne opretter en profil på Piratskibet, skal de samtidig designe deres egen avatar-pirat. Avatar-piraten bliver deres ansigt udadtil på platformen, og den kan styles i et væld af variationer. Det gør det muligt at lave sin egen helt unikke avatar på siden.

Arbejdet med at kode Piratskibet har effektivt stået på siden starten af april. Sekretariatet er dagligt i kontakt med webbureauet Morning Train, der koder Piratskibet, for at afklare spørgsmål om alt fra didaktisk design til grafiske elementers ”look-and-feel” og ikke mindst hvilke fisk, der skal svømme i kodehavet.

Piratskibet lanceres efter planen i anden halvdel af 2019.

Læs mere om projektet på Piratskibets projektside.

Piratskibets logo

Læs mere om Industriens Fond og deres arbejde