Netop nu er frivillige i Silkeborg i fuld gang med at samles omkring 3D printere, robotter, 3D scannere og vinylcuttere, som skal danne rammen om en ny og anderledes afdeling af Coding Pirates. Målet er at være klar til opstart i januar 2016.

Iben Louise Birkkjær, Frivillig, Coding Pirates Silkeborg

Coding Pirates-afdelingen i Silkeborg har valgt at gribe projektet en anelse anderledes an end resten af landet. Afdelingen er den eneste afdeling, som kickstartes af kommunens skoleafdeling, og får placering rundt omkring på 12 forskellige folkeskoler på én gang.

“Silkeborg Kommune satser benhårdt på at skabe et kreativt læringsmiljø med omdrejningspunkt i teknologi, leg og læring, hvilket passer perfekt med Coding Pirates formål. Derfor var vi ikke et sekund i tvivl om, at vi ville være en del af projektet og dermed understøtte et tæt samarbejde mellem det og folkeskolen,” siger skolechef i Silkeborg Kommune, Huno Jensen og fortsætter:

“Det har været vigtigt for os, at Coding Pirates bliver for alle – ikke kun børn i midtbyen. Derfor har vi lavet aftaler med 12 folkeskoler rundt omkring i kommunen, som stiller lokaler og teknologi til rådighed for projektet. Vi vil have, at alle børn i kommunen får mulighed for at blive dygtige producenter af ny teknologi – ikke kun konsumenter. Det er en afgørende del af Silkeborg Kommunes strategi for skoleområdet,” fortæller han om den ambitiøse satsning.

Et fedt læringsmiljø for de frivillige

Jette Hundahl Mikkelsen, som til daglig er konsulent i skoleafdelingen, er overordnet projektleder for Coding Pirates i Silkeborg, mens sociolog Lina Simone Bergstrøm er afdelingsleder for projektet, hvor en vigtig funktion er at pleje det frivillige netværk.

“De frivillige skal føle at de får noget igen, når de giver til fællesskabet. De klædes godt på både fagligt og pædagogisk, så både de, og børnene, føler sig i gode og trygge hænder. Vi håber på at tiltrække alle typer børn og voksne. Både dem, der elsker at arbejde kreativt, og dem, der har en dyb interesse for teknologi,” fortæller Lina Bergstrøm, som blandt andet står for at vejlede de frivillige, hvis de føler, at de mangler nogle kompetencer. Vejledningen foregår i det lokale FabLab på Bindslevs Plads i Silkeborg.

“Når det hele går i gang, vil der være cirka 24 frivillige, som står i spidsen for de lokale Coding Pirates-afdelinger i kommunen. Der skal nemlig være mindst to på hver skole, for at lave et lille, men stabilt læringsmiljø, hvor der er tid til fordybelse både for børn og voksne,” fortæller hun.

Tirsdag den 1. september blev det første møde for frivillige afholdt og fremmødt var frivillige med forskellige kompetencer og interesser. Fælles for dem er, at de alle gerne vil arbejde for at skabe et godt miljø for børns kreativ brug af teknologi i Silkeborg. Iben Louise Birkkjær, der er frivillig i Silkeborg forklarer:

“Som frivillig i Coding Pirates vil jeg gerne være med at skabe et socialt sted for børn, hvor de kan få lov til at dyrke deres interesser for teknologi. Jeg ville ønske, at der havde været sådan et sted, da jeg var barn. Jeg håber også på, at kunne indgå i et ”nørdet” netværk her i Silkeborg, hvor jeg personligt kan nye input.”

Tæt samarbejde med lokalsamfundet

Det faktum at Coding Pirates placeres ude i lokalområderne, ligger ifølge Lina Simone Bergstrøm helt i kølvandet på skolereformens intentioner om større samarbejde mellem folkeskolen og det omkringliggende samfund.

“Med projektet fører vi en del af skolereformen ud i livet. I dagtimerne foregår der de mere bundne aktiviteter i skolen, og om aftenen bliver lokalerne samlingspunkt for børn og frivillige i Coding Pirates. Der sker magiske ting i de uformelle læringsrum, hvor deltagerne er drevet af motivation og leg. Vi håber, at de frivillige og andre voksne i lokalsamfundet med særlig flair for teknologi bliver rollemodeller for børnene. Målet er, at de kan undervise og inspirere hinanden,” fortæller Lina Simone Bergstrøm.

På sigt vil Silkeborg Kommune undersøge muligheden for, om Coding Pirates vil kunne drives i samarbejde med andre partnere f.eks. erhvervSilkeborg, Silkeborg Bibliotek, Læreruddannelsen i Silkeborg og lokale virksomheder.

Læs mere: