Der er piratklistermærker på gulvet i Hadstens Kulturhus Sløjfen. Denne mandag aften d. 23. januar er der også 26 børn og deres forældre i kulturhuset. En pige, Aya på 7 år, har taget et flot rødt tørklæde om hovedet og en sørøverklap for øjet. Så er hun klar til at Kulturudvalgsformand Anders Nørgaard indvier Coding Pirates nye afdeling i Hadsten

Hadstens åbningsfest 2017

Som tidligere lærer ved Anders Nørgaard godt hvad det handler om – det med at være barn i en forening. Det handler om at være social med andre, der har samme interesse og kunne dyrke sine interesser sammen, fortæller han. Kort efter, da snoren til den nye afdeling er klippet over, sidder Aya da også sammen med en af hendes nye Piratvenner Asge. De hjælper hinanden med at tegne baner og farvede koder, som de små robotter derefter kan følge. En af robotterne kører pludselig væk fra tegningen til Asges undren. ”Robotter kan ingenting selv, det er derfor I skal lære at styre dem”, forklarer en af de voksne frivillige fra Hadsten.

Hos Coding Pirates mødes børnene netop om den type af udfordringer. De bygger deres helt egne spil, de programmerer robotter og leger med teknik. Gennem kreative og legende aktiviteter bliver piratbørnene dermed rigtig gode til at kunne ændre og anvende digitale redskaber. STIL (Styrelsen for IT og Læring) har beskrevet at det, selv for børnehavebørn, allerede nu er vigtige kompetencer i forhold til at ”forberede sig til livet”.

Claus Rosenkrands, uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv, har for nyligt udtalt at digitale kompetencer skal være obligatorisk fag i folkeskolen.

Børnene i Favrskov er på fritidsområdet godt stillet. De tre søsterafdelinger af Coding Pirates Favrskov ligger i Hinnerup, Hammel og Hadsten og er samlet set bemandet af i alt 72 piger og drenge, som hver uge vil udfordre hinandens it-kreativitet under kyndig støtte fra dygtige frivillige. ”Det er tydeligt at der er mange dygtige voksne i Favrskov, der brænder for at it-kreativitet, teknik og kodning skal komme flere til gode. Flere frivillige var meget ivrige efter at få oprettet en lokalafdeling i Hadsten”, forklarer foreningens formand Bo Rohde Jensen. ”Bibliotekerne greb bolden og inviterede interesserede voksne til møder for dermed at fortsætte succesen og udvide med endnu en afdeling i Sløjfen”, forklarer han.

”Vores største udfordring som ny forening, med så mange børn, er at skaffe penge til det udstyr vi bruger. Derfor søger vi sponsorer, der vil tilbyde at købe udstyr eller donere penge til Coding Pirates Favrskov”, siger Bo Rohde Jensen.

Kulturudvalgsformand Anders Nørgaard i lære som kodepirat

Blandt de nye frivillige, der har meldt sig i Hadsten, er der tre frivillige, der medbringer Coding Pirates erfaringer fra andre lokalafdelinger i Østjylland. De er også klar til at udfordre de dygtigste børn, som måske allerede har kodet derhjemme. 11 af børnene er over 12 år, og mange af dem har taget plads ved bærbare computere og løser opgaver med at bygge og ændre computerspil.

Når bibliotekerne og kulturhusene i Favrskov nu huser kodehold, har det også bidraget til en helt anden form for liv, end husene tidligere har haft. På Hinnerup Bibliotek kunne interesserede Favrskov borgere i efteråret møde nogle af de frivillige kodepirater og selv prøve kræfter med at kode små robotter. I kulturhusenes nyudgivne forårsprogram ser man flere kreative it-workshops, hvor man åbent kan tilmelde sig. For eksempel annonceres der om inspirationsdag om at programmere Arduino, og en workshop for forældre, der ønsker at forstå og bruge Minecraft.

”Jeg er glad for, at vores Kommune også tilbyder denne type af fritidsaktivitet”, siger Anders Nørgaard. ”Det er jo ikke alle, der skal gå til fodbold. Og selv hvis man i forvejen går til fodbold, skal Coding Pirates også være en mulighed for de børn, der ønsker det i Favrskov Kommune!”. Med et højt trefoldigt leve fik Hadsten dermed søsat en godt bemandet Coding Pirates afdeling.