Søg
Close this search box.

Oversigt: Her er alle online aktiviteterne til børn og unge

Af Nicklas Nørgaard ︱13/3-2020
Artiklen er opdateret d. 3/7-2024

Mange forældre klør sig nok i håret i disse dage: For hvordan aktiverer man sine børn under denne ekstraordinære situation, som coronavirussen har medført? Coding Pirates og Medierådet for Børn og Unge er gået sammen om at lave en oversigt over online tilbud, som børn og voksne sammen kan give sig i kast med.
To børn er i gang med nogle online aktiviteter til børn på Piratskibet.

Platformsoversigt

Herunder kan du finde beskrivelser og links til platforme, hvor børnene f.eks. kan lære at kode og programmere.

Coding Pirates' online aktiviteter til børn og unge:

Piratskibet

Beskrivelse: Piratskibet er Coding Pirates’ egen platform, som netop er søsat. På Piratskibet kan børn og unge i fællesskab styrke deres kompetencer inden for IT-kreativitet ved at udforske en verden af kvalitetsindhold. Piratskibet har til formål at understøtte Coding Pirates’ eksisterende arbejde ved at fungere som interessevækkende platform for kommende pirater, samtidig med at platformen skaber et socialt rum, hvor eksisterende pirater kan udveksle idéer og skabe bånd på tværs af landet. På Kodehavet lærer børnene bl.a. at kode i Scratch og webprogrammere i HTML og CSS.

Alder: Særligt målrettet unge i alderen 10-12 år

Sværhedsgrad: Begynder

Sprog: Dansk

Kodelaboratoriet

Beskrivelse: Kodelaboratoriet er et gratis online videokursus i Scratch, hvor man lærer at lave et lille Space Invaders-spil. Man skal gå til www.kodelaboratoriet.dk og klikke på “Videokursus”. Så er der alt, hvad man skal bruge inkl. vejledning til oprettelse af Scratch-konto. Der kommer ikke nogen in-app køb eller lignende. Alt er gratis.

Alder: 7-14 år

Sprog: Dansk

Skabere: Produceret af Rasmus Broe, der er tidligere frivillige i Coding Pirates.

Scratch: Den Grønne Ninja

Beskrivelse: “Den Grønne Ninja” er et 2D-platformsspil, som kodes i Scratch. Vi skal remixe et eksisterende projekt. I projektet er der allerede indsat en ninja, et enkelt level samt tyngdekraft, så vi hurtigt kan komme i gang med at kode. Opgaver som at lave sin egen grafik kan skubbes til lidt senere i processen. Baggrunden/banen er lavet i vektorgrafik-mode, så man hurtigt kan ændre og tilpasse terrænet/banen via kopier/sæt ind.

Sprog: Dansk

Skabere: Coding Pirates Støvring med tilføjelser af Coding Pirates Helsingør.

Skæv Strøm

Beskrivelse: YouTube-kanal med sjove fif og idéer til tech-projekter af Coding Pirates’ medstifter Martin Exner.

Alder: +7 år

Sprog: Dansk

Skabere: Medstifter af Coding  Pirates og Coding Pirates Ballerup, Martin Exner.

Øvrige online aktiviteter:

Algodoo

Beskrivelse: En gratis, sjov og ganske lærerig aktivitet, som kan underholde nysgerrige børn. Algodoo er en fysik- og mekanik-simulator, hvor man i et computerprogram bygger fantastiske maskiner, kuglebaner og meget andet.

Alder: +10 år

Sværhedsgrad: Letøvet

Sprog: Engelsk

Code Kingdoms

Beskrivelse: Kodning af mods til Minecraft eller Roblox. Det kræver dog en licens til Code Kingdoms. Roblox kræver ikke licens, men man skal installere Roblox og automatisk følge Roblox Studio. Til Minecraft skal man have en bruger til Java-udgaven.

Alder: +10-11 år

Sprog: Engelsk

Codeacademy

Beskrivelse: Læringsportal med niveauinddelt adgang til kodning. En let indgang til kodning – dog teksttung.

OBS: Vær opmærksom på, at  der IKKE kræves betalingskort, selvom siden kraftigt anbefaler det.

Alder: +10 år

Sværhedsgrad: Letøvet

Sprog: Engelsk (det  kræver engelske kundskaber)

Code.org

Beskrivelse: Code.org tilbyder en blød og intuitiv intro til programmering, hvor man med puslespilsbrikker spiller sig igennem programmering. Man starter med få brikker, og det bliver løbende udbygget, så det bliver mere og mere avanceret. Der er mange niveauer, men det kræver dog, at man kan læse eller har en voksen ved sin side. Alt fra kodekamp til dans. De mange forskellige muligheder gør, at der er noget for enhver. En af de spændende aktiviteter er bl.a. Hour of Code, hvor man kan få basale kompetencer i at blokprogrammere.

Alder: +7 år

Sværhedsgrad: Begynder

Sprog: Dansk og mange andre sprog

CodeCombat

Beskrivelse: I CodeCombat spiller du en helt, som skal gennemføre forskellige baner ved at skrive kode i enten Python  eller Javascript. Efterhånden bliver banerne sværere og sværere, kræver mere avanceret kode, og til sidst skal man udkæmpe store slag mod andre spillere, hvor den bedste kode vinder!

Alder: 10-17 år

Sværhedsgrad: Begynder

Sprog: Dansk

Creaza

Beskrivelse: Lav animationsfilm eller sange og podcasts med Creaza.

OBS: Kræver skoleadgang eller betaling.

Alder: +6 år

Sprog: Engelsk

CREY

Beskrivelse: Lær at lave spil med CREY. Det er en danskproduceret spilgenerator med en masse pre-built features, så du hurtigt er i gang med at skabe en 3D-verden til dit spil.

Alder: +12 år

Sværhedsgrad: Letøvet

Sprog: Engelsk

Guldastronaut

Beskrivelse: Guldastronaut er et innovationskollektiv, hvis mission er at skabe kreative aktiviteter og workshops for børn i design, teknologi og innovation. Her kan du gå på opdagelse i mange forskellige Scratch-, microbit- og stopmotionaktiviteter. Som eksempel kan du kode videre på færdige projekter i Scratch, hvor du f.eks. skal kode, hvordan man tager telefonen, når den ringer.

Alder: Børn i alle aldre

Sprog: Dansk

Hack The Box

Beskrivelse: Website som arbejder med hacking. Kræver gode engelsk-kundskaber og  et kendskab til basale hackerredskaber.

Alder: +14 år

Sværhedsgrad: Øvet

Sprog: Engelsk

Hack This Site

Beskrivelse: Hack This Site er en gratis, sikker og lovlig træningsgrund for hackere til at teste og træne deres hackingfærdigheder. Der er hele tiden mange projekter under udvikling, og så er der et stort forum, hvor brugere kan diskutere hacking, netværkssikkerhed og meget mere.

Alder: +10 år

Sprog: Engelsk

Khan Academy

Beskrivelse: Et website, der arbejder med kodning i undervisningsregi. Men kodning er kun en del af Khan Academy. De har også andre undervisningsforløb omkring matematik, kunst og videnskab. 

Alder: For alle – guidet af voksne

Sprog: Engelsk

Lær at lave stopmotion-film

Beskrivelse: Du kan lave stopmotion-film om alle emner, du har haft tema om i skolen, og det er både lærerigt og vildt sjovt. Lav en film og del den online. Se en uddybende guide for lærere her og et eksempel på en god film lavet af en i 6. klasse her.

Alder: 4-9. klasse

Sprog: Dansk

Minecraft: Education Edition

Beskrivelse: Gratis adgang til programmering og spil i det berømte Minecraft-spil til og med juni grundet corona. I Minecraft Education Edition kan du spille spillet helt normalt, og så har du også adgang til at programmere. Man kan hoste spil i Education Edition, hvis man har en skolelicens til Office 365.

Alder: + 7 år

Sprog: Dansk og mange andre sprog

NASA STEM

Beskrivelse: NASA’s STEM-initiativ indeholder supersjove, spændende og lærerige oplevelser for børn i alle aldre.

Alder: + 4 år

Sprog: Engelsk

Over The Wire: Wargames

Beskrivelse: Her finder du forskellige øvelser i hacking og IT-sikkerhed, og der er øvelser til den nemme start for begyndere til de lidt mere avancerede øvelser for de øvede. OBS: Der er masser af hjælp at hente på nettet, men prøv selv først da der ikke er noget sjovt ved bare at få serveret svaret.

Alder: + 10 år

Sprog: Engelsk

Scratch

Beskrivelse: Lær basal programmering og skab sjove små spil. Programmet er let at gå til, og man kan lege sig frem. Det kan bl.a. bruges til at skabe spil og animationer. Der er let adgang til programmering via tutorials, men vær opmærksom på, at tutorials er på engelsk. Programmet er dog på dansk. Bruger blokprogrammering.

Alder: + 7 år

Sprog: Dansk og mange andre sprog

Scratch Jr.

Beskrivelse: Scratch Jr. giver en god introduktion til programmering for små børn. De lærer at skabe deres egne interaktive historier og spil.

Alder: + 5 år

Sprog: Engelsk

OSB: Så snart man kommer ind i appen, er den næsten kun billedbaseret

Stop Motion Studio 

Beskrivelse: En nem måde at komme igang med at lave stop motion-film. Det kan gøres med en telefon, en computer eller en iPad. Det kræver en voksen, der sætter i gang, men man behøver ikke de store tekniske kompetencer.

Alder: + 7 år

Sværhedsgrad: Let

Sprog: Engelsk

Sonic Pi

Beskrivelse: Musik-programmering,  hvor m an kan lave sin egen elektroniske musik og øve kodning. Tutorials på engelsk. Kan kombineres med Raspberry Pi-modul.

Alder: + 12 år

Sværhedsgrad: Øvet

Sprog: Engelsk

Spy Kids

Beskrivelse: CIA har lavet en super interessant side, hvor man kan løse gåder af forskellig sværhedsgrad.

Alder: + 8 år

Sprog: Engelsk

Teksperimentet

Beskrivelse: Teksperimentet er Teknologipagtens undervisningsmateriale. Det består af undervisningsforløb og ressourcer til grundskolelærere og –mellemtrinselever. Teksperimentet giver eleverne mulighed for at forholde sig til, afprøve og udvikle kreative løsninger på problemer fra virkeligheden. Teksperimentet er baseret på en række videoforløb. Det betyder, at læreren i høj grad bliver frigjort til at hjælpe eleverne på deres individuelle niveau. Teksperimentets nye hjemmeside, der er gratis at tilgå, lanceres i forsommeren 2019, hvor alle elementer som videoer, missioner og undervisningsmaterialer bliver tilgængelige.

Alder: 4-6. klasse

Sprog: Dansk

The Coding Train

Beskrivelse: En YouTube-kanal på engelsk med den meget energiske Dan Shifferman, som på bedste vis forklarer forskellige principper og gennemgår forskellige opgaver meget pædagogisk. Kan anbefales, hvis der er en engelskkyndig til stede.

Alder: + 13 år

Sværhedsgrad: Nybegynder (hvis man kan engelsk)

Sprog: Engelsk

Tinkercad

Beskrivelse: Et nemt 3D-modelleringsprogram, hvor man kan lave helt simple eller ganske komplicerede 3D-modeller. Programmet giver en god indføring i former og dimensionalitet.

Alder: + 10 år

Sprog: Engelsk

Kender du til andre online aktiviteter for børn og unge?

Udfyld formularen og gør os klogere!