Søg
Close this search box.

Næstformand Lis Zachos fødselsdagstale til Coding Pirates Denmark

Af Lis Zacho︱ 28/02-2024

Til Coding Pirates fødselsdagsreception hos Dansk IT holdt Lis Zacho følgende tale. Du kan læse hele talen her: 

Kæmpe tillykke allerkæreste Coding Pirates med de 10 første år. 

Vi er – som et stort fællesskab – alle på en fantastisk og livsnødvendige mission for børnene og de unges digitale kompetencer. For deres digitale medborgerskab. Vi er alle en del af et skønt netværk. Vi er forskellige. Men tilsammen en skræmmende stærk størrelse og nu 10 år gammel. 

Det hele startede med en drøm om at lege og være kreative med teknologi. For der var nogen, der havde set, at der var et stort sort hul. Der var plads til noget godt, sundt og sjovt for børn. Troen på legen som motor for læring og forståelse fylder stadig rigtig meget. 

Vi lever i en meget speciel tid, hvor teknologien fylder mere og mere i vores hverdag, også i børnenes. Men ikke altid i skolens. Der taler vi om forbud med sort/hvid tilgang til teknologi og skærme, som værende noget farligt. Debatten er styret af forskellige interesser og store mængde uvidenhed og skræmmeretorik. Man kan læse og høre om, hvor farlig teknologien er. Jeg er nu der, at uvidenhed er mere farlig end teknologi. Og vi bliver nødt til at forstå – om vi er børn eller voksne – den tid vi lever i og er en del af. Og det indbefatter også alverdens digitale teknologier, skærme, hjemmesider, gadgets. For de vil vælte ned i hovedet på os hurtigere end lovgivningen og skolen kan følge med til. 

Så er der historien om teknologiforståelse i folkeskolen. Det er egentlig en rigtig kedelig og trist historie. For man har ikke kunne finde ud af, hvad man skulle stille op med teknologiforståelsen i folkeskolen. Men man kunne jo havde set efter, hvad var det man gjorde i Coding Pirates. Vi har jo skabt et netværk, og vi har masser af lokale miljøer, hvor man bruger hinanden, bliver inspireret af hinanden og lærer af hinanden. Vi har lokale økonomier, der gør at vi kan indkøbe de materialer, som vi har brug for. Vi har Slack – på godt og ondt – der gør, at man kan få svar fra det landsdækkende netværk, når man lige sveder over noget, der ikke gør som man forestillede sig eller håbede på. Vi har muligheder, fællesskaber og viden. Alt det man ikke kan få etableret i folkeskolen. Der vaskes hænder og bortforklares fra politikerne. De er egentlig rigtig dygtige til at undgå at folkeskolen får fag, der er det mest aktuelle i verdens mest digitale samfund. Det kunne nok være en rigtig god ide, at UVM lod sig inspirere af Coding Pirates. 

Det er så også klart, at det selvfølgelig kræver en del efter- og videreuddannelse, men hvis man skævede lidt til Coding Pirates, er det hurtigt klart at lege-teknologiske miljøer er et stærkt svar på uendelige kurser og skrivning af opgaver. Det hele handler om hands-on erfaringer, muligheder for at samtale med andre, prøve af med andre og lege. At turde at tage chancer, at fordybe sig og være nysgerrig og interesseret. At skabe lokale IT-didaktiske miljøer. Det kan noget. 

Finansloven. Vi er en organisation, der har rigtig mange frivillige. Og det er stærke frivillige, de er kompetente, veluddannede, motiverede og dedikerede. Vi fylder mange huller ud i samfundet. Men vi kæmper, som mange NGO’er med økonomi til administration, PR, fondsansøgning og helt almindelig drift af en landsdækkende forening. Det er ikke alt, man kan få frivillige til at tage sig af, og vores frivillige vil bare helst være sammen med børnene. Helt naturligt. Så vi ønsker bare at komme på finansloven, så vi kan bruge krudtet på børnene og de unge. 

Fremtiden kender vi ikke, men hvis man bare har fulgt lidt med omkring, så er der en uendelig strøm af digitale og teknologiske muligheder på vej mod os. Det stopper ikke. Det er dem, vi i Coding Pirates og i skolen skal være klare til at gribe, at være kritiske over for og håndtere. At sørge for at børn og unge er oplyste, kritiske, vidende og aktive medborgere i det danske digitale samfund. 

Teknologiforståelse har zig zagget, men Coding Pirates består.