Søg
Close this search box.

#mødmandskabet: John Rohde Jensen

Af Maria Scheel-Lonsdale ︱ 10/05-2021

John Rohde Jensen er frivillig i Coding Pirates Sønderborg, som han var med til at starte op i 2016. John arbejder med Sonic Pi som et værktøj til, at undervise i tekstbaseret programmering på en sjov måde.

Artikel og Interview af Maria Scheel-Lonsdale

John Rohde Jensen har arbejdet med industrirobotter og industriel automatisering hos en lokal maskinbygger. Nu producerer han diverse film til iværksættervirksomheder i lokalområdet.

– Jeg er en del, af den første bølge af ‘nørder’, der voksede op med computere på et tidspunkt, hvor det ikke var almindeligt. Jeg lærte mig selv, at programmere på på en computer med 2k ram (dvs. 2024 tegns total hukommelse). Siden er jeg blevet uddannet civilingeniør med speciale i software udvikling fra Aalborg Universitet. 

“Undervejs opdagede jeg, at det var sjovt, at undervise/formidle og at jeg var rimeligt god til det. Så da Coding Pirates dukkede op i medierne i foråret 16, så var jeg med til, at starte en afdeling i Sønderborg.”

Som frivillig i Coding Pirates

John er IT og musik entusiast. Han er stor fan af teknikken bag tingene og for at skabe noget, der er sjovt og lærerigt til hans workshops i hans afdeling. Med interesse, erfaring og viden kører han hver uge workshops i Coding Pirates Sønderborg.

John har været med i Coding Pirates siden 2016. Han har været med til at få et fællesskab op i foreningen, som vi vandt en pris for i 2017 – Fællesskabsprisen. Han har været en del af Hovedbestyrelsen i 2017-2019, hvor han bla har siddet som Kasserer det ene år.

Vi har flere musikentusiaster med Sonic Pi erfaringer i foreningen, men John er en af de allerbedste til at vidensdele om alt fra hans hjemmeside med Sonic Pi, til hvad de laver af sjove og seje projekter i afdelingen. Som fx dette projekt han har lavet med børnene i hans afdeling.

“Jeg laver også meget med film, hvor lyd fylder en overraskende stor del. Hvis bare lyden er god så kan man slippe afsted med ret dårlige optagelser.”

Om John

  • Har bla. arbejdet med industrirobotter og industriel automatisering hos en lokal maskinbygger
  • Lærte sig selv at programmere som ung, derefter blev han ingeniør. Uddannet som civilingeniør med speciale i software engineering fra Aalborg Universitet 
  • Bor i Sønderborg  
  • Er frivillig i Coding Pirates Sønderborg
  • Sonic Pi Haj
  • Interesser: Videoproduktion, Musik og software udvikling.

Frivillig med entusiasme for Sonic Pi

John har prøvet en del blokprogrammering i sin tid i Coding Pirates. Han fandt det svært at finde en glidende overgang mellem det og tekstbaseret programmeringssprog. Men så kom han i tanke om Sonic Pi han tidligere havde stødt på.

“Jeg så faktisk Sonic Pi tilbage i 2016, inden vi startede afdelingen, men da var jeg ikke klar over, at det var svært for deltagerne, at gå i gang med tekstbaseret programmering. Det var først noget som udkrystalliserede sig i foråret 2019. Jeg var blevet interesseret i lyd på det tidspunkt og fandt lidt tilfældigt tilbage til Sonic Pi. Jeg tror, at jeg hørte om det igen pga. Ras Pi computeren. Den kører Sonic Pi også på.“

Hør herunder, hvordan John beskriver hans oplevelse og kendskab til Sonic Pi.
I CP regi har jeg været med til uendeligt meget blokprogrammering i Scratch osv, men jeg har altid fundet det svært, at få deltagerne over på noget tekstbaseret programmering. Med den tekstbaserede programmering skal der typisk laves en frygtelig masse kode før end deltagerne kan se resultater. Indtil da slås de blot med syntaks og får en masse nederlag. 

Sonic Pi er en hel anden verden. Det er et udviklingsmiljø, hvor man laver lyd og musik med tekstbaseret programmering. Tricket er at man høre et resultat med blot en linie kode.

Dette program afspiller en indbygget sample, i dette tilfælde en bøvs, og der er omgående jubel. Specielt hos drenge i 10-12 års alderen.

sample :misc_burp

Hør Bøvsen her: http://www.johnrohde.eu/sounds/burb.wav

I Sonic Pi kan man f.eks. gå i gang med trommerytmer og lære om loop’s og gentagelser. Undervejs kan man også kigge lidt på noder, så man kan bruge alle de rytmer, som andre har skrevet ned.

Når der er gang i samples så er det naturligt, at tale om digital musik og f.eks. hvordan en CD er lavet. Derefter kan deltagerne optage deres egne lyde med deres mobiltelefoner, ‘vaske’ dem i f.eks. Audacity og tage dem ind i Sonic Pi. De kan også hente alle mulige lydfiler fra nettet og tage ind i Sonic Pi. På den måde bliver det en meget legende og kreativ process.

Jeg er selv mest vild med synthesizer delen af Sonic Pi, hvor man arbejder med toner, frekvenser, filtre og effekter. Efter en mindre introduktion til noder, så kan deltagerne kode simple melodier ind i Sonic Pi og efterfølgende køre dem til døde med sjove effekter.

Hvis man bygger lidt mere komplicerede programmer så kan man få computeren til selv, at lave tilfældige melodier. Tricket er ‘Hvordan får man den til ikke, at spille falsk?’. Det spørgsmål leder ned i en længere fortælling om skalaer og akkorder, som også er indbygget i Sonic Pi.

Det ultimativt seje i Sonic Pi er multi trådet programmering. Det er simpelt, intuitivt og der er en meget logisk ‘case’ for emnet.

Hvis man forestiller sig, at hver tråd er en musiker i et band, der spiller sammen og holder den samme takt så giver det super meget mening. Man kan straks høre når det går galt med, at holde takten. Der er så en række værktøjer til synkronisering, som også bruges i andre programmeringssprog.

En anden sjov til er, at man kan lave om på programmet i mens det kører og på den måde lave om på melodien i mens den spiller. Det er vildt sjovt, og giver mulighed for, at optræde som DJ med egen musik. Det er ret fedt, at få folk til, at ‘Danse til Datalogi’ på den måde.

Du kan høre The Funkinator her, lavet af John: http://www.johnrohde.eu/sounds/funkinator.wav

Er du interesseret i at prøve at lege med musik og kodning kan man via denne side lege med diverse ting og få en fornemmelse af det hele. Ellers hop ind på Slack og følg med, når John deler ud af hans viden og erfaringer bl.a. omkring Sonic Pi.

#MødMandskabet

I #MødMandskabet præsenterer vi nogle af vores mange seje frivillige i Coding Pirates. Hver især bidrager de med forskellige styrker og kompetencer.

PT er artiklerne skrevet af frivillige omkring frivillige. Ønsker du enten selv at blive interviewet eller at interviewe andre, så tag fat i Sekretariatet på [email protected] eller på #kontakt_sekretariatet på Slack. 

» Mød flere af vores seje frivillige