#MødMandskabet: Anders Gammelgård-Larsen
Af Nicklas Nørgaard ︱ 28/08-2024
Det var hans kærlighed til teknologien, der fik ham til at melde sig som frivillig hos Coding Pirates. Nu er han blevet foreningskonsulent for Sjællandsområdet, hvor han hjælper foreningerne med småt og stort – og det er noget som passer Anders helt perfekt.
Anders er et menneske, der altid følger sit hjerte og sine interesser, når han bevæger sig gennem livet. Derfor har han også en erfaring, der spænder bredt. Den erfaring bruger han i dag som frivillig hos Coding Pirates ITU, og ikke mindst i sit job som foreningskonsulent på sekretariatet. Selvom Anders kun har været en del af sekretariatet siden foråret 2024, så har han faktisk kendt til Coding Pirates lang tid. “Det var min mor. Hun havde hørt om Coding Pirates, jeg ved ikke hvorfra. Hun er speciallærer i en specialklasse, og vi deler lidt en interesse for læring og for teknologi.” fortæller Anders, og fortsætter: “Da jeg så flyttede tilbage til Danmark, og skulle opbygge noget netværk, så kontaktede jeg den Coding Pirates afdeling, der lå tættest på og sagde, at her er jeg. Det må være for et halvandet år siden.”
For Anders gav det rigtig god mening at blive en del af Coding Pirates, både fagligt og personligt. “Jeg synes, at det er sjovt at lege med teknologi. Jeg kan godt se mig selv lidt som en hacker, eller sådan en, der kan lide at bygge sine egne projekter. Og jeg har også interageret med børn i mit tidligere arbejde, og føler, at jeg har det meget let med at kommunikere med børn, fordi de er så lige til. At kunne inspirere børn, og se, hvilke sjove idéer, de kommer op med, det synes jeg er virkelig givende.” fortæller Anders.
Anders’ primære opgave på sekretariatet er at yde support for Coding Pirates foreningerne på Sjælland. Det kan være alt fra ildsjæle, der forsøger at starte en ny forening op til etablerede foreninger, der har nogle spørgsmål de gerne vil dele med sekretariatet. “Noget af det, som jeg ser som en af mine kerneopgaver, er at tage ud og besøge foreningerne, se dem i øjenhøjde, sådan ligesom vise, at vi er der for dem.” siger Anders.
For Anders betyder det rigtig meget, at han lærer de frivillige at kende, og at de samtidig føler, at de kender- og kan gøre brug af sekretariatet. Derfor bruger han meget af sin tid på at besøge foreningerne på deres klubaftener, og han håber på at kunne nå at besøge endnu flere i efteråret. Han fortæller at: “selvom vi får løn for at være der, så er det vigtigt, at vi synes, det er fedt at være med. Fordi hvis ikke vi synes det er fedt det vi laver, så kan vi ikke have en god kommunikation med de frivillige, og ligesom kunne have den der personal connection, føler jeg.” Derfor er Anders også glad for, at han har en baggrund inden for teknologien og at han også selv har prøvet at være frivillig hos Coding Pirates.
Spørger man Anders, hvad der har betydet mest for ham indtil videre i arbejdet som foreningskonsulent, er han ikke i tvivl:
“Det er meget let at svare på. Det var Hello Ada arrangementet, som jeg deltog i. Jeg synes, det var et virkelig fedt planlagt forløb, men det der virkelig gjorde det fedt, var da pigerne fremviste de videoer de havde lavet, på den sidste dag. De havde skrevet deres egne sange, de havde lavet deres egen melodi, de havde lavet en musikvideo i Scratch og så havde de sat det hele sammen. Der var bare rigtig meget af personlighed og kreativitet og stolthed, som der var meget tydeligt i de videoer. Så det rørte mit hjerte, og jeg tænkte, at wow, det er virkelig et meningsfuldt arbejde det her.” fortæller Anders stolt.
Anders hjalp børnene med alt det tekniske da HelloAda og Coding Pirates varmede op til Eurovision hos SimCorp.
Anders er altid blevet drevet af det, der interesserer ham lige her og nu. Derfor har han også en baggrund, der er mere alsidig end de fleste.Han beskriver sig selv som en utrolig tværfaglig person. Han har en bachelor i teknoantropologi og en master i interaktionsdesign, og han har blandt andet arbejdet som designer, været forsker på Aalborg Universitet og studeret i Hong Kong.
“Jeg havde troet, at jeg ville få en karriere inden for UX design eller service design. Det var 90% af de job jeg søgte, da jeg var jobsøgende. Jeg havde troet, at det at arbejde med børn, det ville være en fritidsinteresse, som der ligesom lå ved siden af mit arbejde.” fortæller Anders
Når han ikke har travlt med arbejdet, har Anders gang i mange forskellige ting. Han har altid været glad for at spille spil og eksperimentere med teknologien og han fortæller også, at han selv mener, at han er god til at starte mange forskellige projekter, men at han sjældent får gjort dem færdige. I øjeblikket er det blandt andet musikken, der interesserer ham, og det har da også givet anledning til endnu et projekt.
“Jeg har et projekt, hvor jeg er i gang med at prøve at lave et musikinstrument. Det er sådan en slags harpe, måske med noget laserskæring. Der er noget stof og der skal så være nogle pressure sensors, som kan føle, hvis man trykker ind på stoffet. De målinger skal så sendes til en computer, så der er noget musik, der kan spille. Og så afhængig af, hvor man trykker på stoffet, så skal musikken enten have en højere pitch eller have nogle andre effekter, for eksempel noget reverb og hastighed og den slags ting.” fortæller Anders
Det er ikke kun teknologien og de digitale spil der interesserer Anders. Han er også rigtig glad for brætspil. Han kan godt lide at invitere venner forbi til en hyggelig eftermiddag med brætspil, og han er også selv i gang med at prøve at designe sine egne brætspil. Anders fortæller: “Jeg har også deltaget i nogle “brætspils-game jams”, hvor vi designer brætspil på kort tid. Der er et ret godt community i København for de ting, hvor man kan mødes og dele sine brætspildesign-ideer og få dem playtestet.”
Anders slutter af med at nævne at “det der med at være ude i naturen, det er mest …for helbredets skyld.”
Billede 1: Spillet “Chess Battle”, som Anders selv har udviklet og bygget. Billede 2: En Design Thinking workshop som Anders var med til at facilitere hos MakerBay Foundation i Hong Kong.
Billede 3: Stemningsbillede fra et brætspils-“game jam” som Anders var med til.
Anders er slet ikke i tvivl om at Coding Pirates er med til at gøre en forskel for børn og unge, både når det kommer til at forstå teknologien og at skabe et fællesskab omkring det. Selv ville han ønske, der havde været et lignende tilbud, da han var barn.
“Jeg lærte først selv at kode for første gang på min masteruddannelse, og det var lidt sent at finde ud af: Hov, det kan jeg da faktisk godt lide. Jeg ville ønske, at jeg var blevet introduceret til kodning fra en tidligere alder.” Fortæller Anders og fortsætter:
“Ikke alle børn skal vokse op til at blive programmører, men det er vigtigt, at alle børn har en forståelse for teknologien. Børn bruger utrolig meget tid på at sidde og kigge på TikTok hele tiden. Men at have lidt forståelse for for eksempel, hvordan de der algoritmer fungerer, det gør, at de bedre kan leve i nutidens verden. Det er alfa og omega.”
Anders håber på, at han gennem sin rolle som foreningskonsulent kan være med til at styrke fællesskabet i Coding Pirates endnu mere, både lokalt og på tværs af landet. Han slutter af med at nævne den nyopstartede Coding Pirates Wiki som et særligt vigtigt fokusområde.
“Det er vigtigt, at vi får skabt en god platform, hvor der er mulighed for bedre vidensdeling på tværs af landet. Coding Pirates er ikke kun små lokale grupper, men at vi er et nationalt fællesskab.”
I #MødMandskabet præsenterer vi nogle af vores mange seje frivillige i Coding Pirates. Hver især bidrager de med forskellige styrker og kompetencer.
Vil du være med, eller kender du en frivillig der fortjener at blive nævnt? Så kontakt kommunikationsteamet på [email protected]
Til forældre og børn
Til frivillige