I sidste uge holdt frivillig kodepirat, Michael Rønde oplæg på Dokk1 og i kulturhuset i Skanderborg for at vise Coding Pirates sin nørdede hobby; hvordan man bygger arkademaskiner

Michael


Michael Rønde voksede op i 80’erne med Commodore 64 og arkademaskiner, som stod på grillbarer og i kiosker. Flere steder blev der lavet dedikerede steder hvor man kunne spille på arkademaskiner. Det var disse steder hvor Michaels fascination af arkademaskiner begyndte.

Det som fanger mig ved maskinerne er variationen i spillene, og den store koordinationsevne det kræver for at opnå highscore eller slå vennernes score. Der må man give sig fuldt ud, fortæller Michael Rønde.

Michael har i mange år selv bygget arkademaskiner og udvider hele tiden med nye typer af maskiner.

I processen finder jeg nye muligheder og teknikker til at udvikle nye typer af maskiner. Jeg fandt nogle originale tegninger til en Nintendo arcade, så den måtte jeg jo også prøve at bygge, forklarer han.

Indtil videre er ’Donkey Kong’ hans yndlingsmaskine. Spillet handler om at styre hovedpersonen gennem en række platforme og hoppe over forhindringer, og maskinen bygger på en original idé, som Michael fik da han havde en trætønde stående.

Spillepladen i Donkey Kong er lavet i en 16mm MDF plade udskåret efter et fantastisk print af en original vintønde. Spillepladen er monteret på vintønden, og jeg har lavet brikker, joystick og to stole i tønde-design, forklarer Michael (se billeder nederst).

Michael Røndes mange projekter vidner om at det kræver teknisk snilde at bygge en arkademaskine, og det gælder både software og hardware-delen. Her har Michael et særligt fortrin med en baggrund som elektriker og reparatør i træindustrien.

Jeg kan håndværket i træ men også fortråde det som styrer spillet, og så har jeg en masse tanker om hvordan jeg gerne vil have de forskellige spiltyper til at virke i maskinerne, uddyber han.

Frivilligt arbejde og hobby kombineres

I Coding Pirates afdelinger i Aarhus arbejder børn og frivillige med et arkadetema dette efterår. Det skal munde ud i en fælles udstilling og åbent værksted den 7. december på Dokk1. Derfor var det oplagt at få Michael Rønde til at holde et aftercoding-oplæg om hans hobby, og hvordan han opbygger maskinerne for de frivillige og andre interesserede på Dokk1.

Under oplægget kom han med en række gode eksempler på hans egne maskiner, som kunne give gode input til de andre frivillige i udviklingen af arkademaskiner i samspil med børnene i Coding Pirates. Som frivillig i Coding Pirates på Dokk1 følger Michael selv børnenes arbejde med arkademaskiner, og det motiverer ham at skabe og forme i samarbejde med børnene.

Også når det gælder personlige udfordringer, har Michael projekter på tegnebrættet.

Tit er mine maskiner udlånt til fester og arrangementer, og mine fremtidsplaner er at lave nye kabinetter. Lige nu er jeg i gang med en dobbeltmaskine med to skærme, hvor spillerne står overfor hinanden. Det er ikke noget der er lavet før, fortæller han afslutningsvist.

Se alle de spændende maskiner som Michael Rønde laver.  og følg med i Coding Pirates Aarhus’ arkademaskine-byggerier her på hjemmesiden.