For tredje år i streg blev der afholdt Børne IT-konferencer og i år med temaet Internettet Glemmer Aldrig. I to weekender, i henholdsvis Aarhus og Lyngby, har børn og unge debatteret og arbejdet med temaet under workshops og paneldebatter. Fælles for begge konferencer var, at temaet blev udforsket gennem leg uden for mange, lange og kedelige taler og løftede pegefingre. I stedet var det børnene, der var i fokus, og det var også dem, der var fundamentet i paneldebatterne under begge konferencer.

 

Aarhus

Lørdag d. 5. maj kl. 10 var der kø til Dokk1 i Aarhus da spændte børn og forældre var mødt op for at deltage i henholdsvis Børne IT-konference og Forældre-konference. Som parallelle konferencer kunne hele familien få et indblik i, hvordan børn sikrer sig bedst på internettet, og hvordan forældre kan være forbilleder for deres børn, når det kommer til f.eks. brugen af sociale medier.

Det var super skarpe børn der deltog i Børne IT-konferencen i Aarhus. Så skarpe at de kunne fortælle Rigspolitiets Cyber Crime Center at de havde glemt at nævne konsekvenserne af virus i deres oplæg.

Efter Simon Sørensen fra National Cyber Crime Center, havde fortalt om deres indsats på området, blev børnene i grupper sendt på forskellige opgaver. Der blev blandt andet diskuteret skinbetting og computerspillenes forretningsmodeller, og der blev leget med forskellige måder at dekorere sit ansigt på, så man ikke kan blive registreret af ansigtsgenkendelsesteknologi. Et eksperiment med lidt fantasi og ansigtsmaling skulle afsløre om pirater kunne genkendes – Vi måtte dog hurtigt erkende, at der skulle mere end et klap for øjet og ægte piratskæg til at snyde en computer.

Gennem leg, grin, oplæg og talkshops blev børnene klogere på, hvordan vi passer på os selv og hinanden, når vi befinder os på nettet. Det drejer sig om alt fra falske e-mails, sikre kodeord, opførsel og mobning på nettet. Sammen med Christian Mogensen fra Center for Digital Pædagogik blev der identificeret “bullshit” på Instagram, og det blev helt klart, hvordan vi adskiller det virkelige og det opstillede ‘perfekte’ på platformene.

Børne IT-konferencen sluttede af sammen med forældrene, hvor et panel repræsenteret af både børn, unge og forældre diskuterede dagens emner i fællesskab. Emnerne i panelet kom vidt omkring, men særligt emnet: “regler’” var vigtigt for både panel og publikum. Det er nemlig ikke kun børn, som har brug for regler, når det kommer til tid brugt på smartphones:

Jeg synes bestemt, der også skal være regler for de voksne. Det ville helt sikkert hjælpe en hel del, hvis man sagde, at de skulle sidde mindre med telefonen eller computeren. – Milo 12 år, Coding Pirates Aarhus

Lyngby

Blot en uge efter konferencen i Aarhus, blev endnu en Børne IT-konference afholdt hos Microsoft i Lyngby lørdag d. 12. maj. Konferencen, med samme tema som i Aarhus, blev skudt i gang af Jon K. Lange fra Red Barnet. Smilene bredte sig hurtigt blandt publikum, da Jon bød på en lille tænkepause, for; Hvor mange er på nettet dagligt? Hvor mange er på SoMe dagligt? Hvor mange føler, at det er ubehageligt hvis I glemmer jeres mobil derhjemme? Det gav anledning til refleksion over egne vaner, og der blev grinet højlydt, da stort set alle rakte hånden op til samtlige spørgsmål.

Efter Jons oplæg, løb børn og unge ud til forskellige workshops. Imens var Sebastian Uth og Louis Stisen fra Sørby E-sport kommet forbi til en snak med forældrene om, hvad E-sport er for en størrelse, og hvordan man kan hjælpe de unge til at være opmærksom på deres egen opførsel på nettet.

Efter frokost, bød Mads Danker Danielsen fra Enigma os på en tur tilbage i tiden, til 1918, til en snak med Emma Gad om den tyranniske telefon. Med sig havde Mads en gammel omstillingscentral, to gamle telefoner og med hjælp fra deltagerne, blev der kommunikeret om problemerne med telefonen i 2018 vs. 1918. Herefter blev børn og voksne, i grupper sendt på jagt efter Emma Gad citater rundt omkring i Microsofts bygning.

De gode råd fra Emma Gads bog Takt og Tone fra 1918, der kan synes en smule forældet, dannede grundlag for børnenes egne fortolkninger af gode råd til brug i den digitale verden.

 

Til sidst, er der ikke andet end at sige stort TAK for to fantastiske konferencer – Vi håber vi ses til næste år! 😀