Søg
Close this search box.

Børn, kreativitet og teknologi – Fremtidsspejlet

Af Michala Muhs︱27/11-2024

Fremtidsspejlet er en workshop, hvor børn skaber og visualiserer positive fremtider ved at bygge prototyper og bruge generativ AI til at generere billeder af deres idéer. Aktiviteten lærer børn om designtænkning og AI, og kan åbne for diskussioner om teknologiens rolle i fremtiden.

Kreativitet med teknologi

Børn elsker at lege –  de kaster sig ud i fantasifulde universer, hvor de både arbejder indenfor rammerne og bryder dem. Når de tegner øver de sig på former og farver, men samtidigt udvikler de nye måder at tænke på – nye strategier til at bryde med og udfordrer eksisterende forståelser.

Denne kreative tilgang er noget vi har brug for i fremtidens arbejde med teknologi. Vi skal give børn mulighed for at lege og være kreative med teknologi, for deres nysgerrighed og fantasi kan være vigtige elementer i at forme vores fremtid og vores teknologiske landskab. Her spiller I frivillige i Coding Pirates en vigtig rolle. Arbejdet og legen I frivillige lægger i Coding Pirates lokalafdelingerne uge efter uge, måned efter måned, og år efter år, er afgørende for at inspirere børn til at udvikle deres teknologiske og kreative færdigheder. 

Der er mange måder at arbejde med teknologi på, og en af de spændende aktiviteter, der kombinerer kreativitet og teknologi, er workshoppen Fremtidsspejlet. Forløbet er udviklet i et samarbejde mellem Centralbibliotekerne, Institut for Fremtidsforskning og Innovation Lab, og den kombinerer designproces og kunstig intelligens (AI). 

Hvad er Fremtidsspejlet?

Fremtidsspejlet er en aktivitet der kombinerer designtænkning, designprocesser og generativ AI. AI softwaren er udviklet til at kunne aflæse to slags inputs: billeder – som prototyper – og tekstprompt. Gennem disse inputs kan børnene skabe nye billeder, der illustrerer mulige fremtider og udfordrer de eksisterende dominerende billeder af fremtiden. Aktiviteten handler om at man skal generere ideer til positive fremtider, konstruerer prototyper og skabe nye visuelle illustrationer af en positiv fremtid, ved hjælp af AI.

Fremtidsspejlet i tre trin:

  1. Udforsk fremtiden: Start med at vælg jeres fremtid. Udforsk og undersøg denne fremtid. Hvilken genstand vil I lave som kommer fra denne fremtid? Hvad er temaet omkring genstanden?
  2. Konstruer en prototype: Byg en prototype af genstanden ved hjælp af genbrugsmaterialer, limpistol og tape. 
  3. Skab billeder med AI: Brug generativ AI udviklet til workshoppen, til at skabe billeder af jeres genstand fra fremtiden. Dette gøres ved at tage et billede af prototypen og skrive en beskrivende prompt (QR kode)

 

Fremtidsspejlet er en interessant aktivitet der er en sjov og lærerig proces. Børnene får AI i hænderne, som giver en god forståelse af hvordan generativ AI fungerer, hvad dens styrker og svagheder er, og hvordan man bedst bruger prototyper og prompting til at opnå de ønskede resultater. Aktiviteten giver samtidigt et indblik i samspillet mellem mennesker og teknologi, og hvordan vi kan bruge AI som et kreativt værktøj.

Fremtidsspejlet er derfor en god aktivitet til at arbejde med børn om kreativ brug af AI og designprocesser. Den kan åbne for gode diskussioner om billedmanipulation, dominerende fremtidsforestillinger, og generativ AI som kreativt værktøj.

Læs mere om workshoppen på Piratskibet.dk