Fra gnist til flammer: hvordan holder vi liv i pigernes STEAM-interesse?
Af Izabella Andersen ︱27/03-2025
Hos Coding Pirates ser vi det hver uge: Pigerne er nysgerrige, kreative og idérige, når det kommer til teknologi. Men et sted på vejen sker der noget. Vi ser stadig en stor underrepræsentation af kvinder i STEAM-fagene.
Hos Coding Pirates arbejder vi hver uge for at skabe inkluderende fællesskaber, hvor piger kan udfolde deres nysgerrighed og kreativitet inden for teknologi. Vi fejrer rollemodeller som Ada Lovelace, afholder workshops for forældre og børn, og deltager i vigtige debatter om, hvordan vi ændrer kulturen i STEAM-fagene.
På Big Bang-konferencen d. 19-20. marts deltog generalsekretær i Coding Pirates, Louise Overgaard, i en paneldebat for at sætte fokus på de konkrete udfordringer – og vigtigst af alt, løsningerne. Vi har som samfund et ansvar for at ændre de strukturer og fordomme, der holder pigerne ude af tech-fagene. Så hvordan knækker vi koden?
Data fra ICILS-undersøgelsen (2023) viser, at piger generelt præsterer lige så godt – og ofte bedre – end drenge, når det kommer til digitale kompetencer. Alligevel er pigernes selvtillid inden for IT lavere, og færre af dem vælger at forfølge en karriere i tech.
Piger og drenge i de yngre klasser har samme interesse for teknologi og naturfag. Men noget sker omkring 4.-5. klasse: Pigerne begynder at trække sig. Ikke fordi interessen forsvinder, men fordi de møder en kultur, der signalerer, at teknologi ikke er for dem.
“Pigerne vil gerne! Men de oplever at være alene med interessen, de gemmer den væk eller vælger at forfølge andre interesser for at være en del af et fællesskab,“ fremhæver Louise Overgaard, generalsekretær i Coding Pirates.
Hos Coding Pirates har vi allerede set en positiv udvikling. Andelen af piger i vores foreninger er steget fra 16% i 2023 til 20% i 2024. Men vi er langt fra i mål, og udviklingen går ikke hurtigt nok. For at sikre reel forandring skal vi fortsætte med at skubbe til fordomme og strukturer. Vi skal have teknologiforståelse ind i skolerne på en måde, der gør det attraktivt for alle køn. Indtil den teknologiforståelse bliver en del af pensum i de yngre klasser, tilbyder Coding Pirates et alternativ, hvor børn kan udforske og udvikle deres teknologiske færdigheder i deres fritid.
En af de måder, vi sætter fokus på diversitet, er gennem vores årlige fejring af Ada Lovelace Day i uge 41. Rundt i landet afholder vi workshops, hvor børn leger med teknologi og lærer om historiens første computerprogrammør.
“Når vi i Coding Pirates siger Ada Lovelace Day, er det med et fokus på diversitet i STEAM og på, hvem der møder mulighederne for at lege og være kreative med teknologi,” siger Michala Muhs, foreningskonsulent i Coding Pirates.
Et andet tilbagevendende initiativ er Hello Ada-forløbet, hvor vi i samarbejde med Hello Ada inviterer forældre og døtre til at udforske teknologi sammen. Hvert år har forløbet et nyt tema, der giver deltagerne mulighed for at prøve kræfter med forskellige former for digital skabelse – fra programmering og spiludvikling til interaktive projekter. Målet er at gøre teknologi til en sjov og inkluderende oplevelse og samtidig styrke pigernes teknologiforståelse i fællesskab med deres forældre.
På Big Bang-konferencen d. 19-20 marts var Louise Overgaard en del af et stærkt panel bestående af Dr. Ulrika Sultan (Örebro Universitet), Lene Bitsch Bierbaum (Dansk Skoleskak), Marianne Andersen (High5Girls) og Nermeen Louizi Ghoniem (Hello Ada), modereret af Bo Andersen fra Begavet med Glæde. Debatten satte fokus på de konkrete udfordringer og løsninger i arbejdet med at få flere piger ind i STEM-fagene. Panelet var enige om, at piger har gnisten til STEM – men de mangler ofte de rette steder at udfolde den. Pigerne oplever at være alene med interessen og vælger ofte andre veje for at føle sig som en del af et fællesskab.
I Coding Pirates har vi blandt andet arbejdet på en række anbefalinger, der skal lægge op til debat og handling ude i vores foreninger. En af anbefalingerne vedrører blandt andet brugen af rollemodeller.
“Jeg har selv en kæphest om at drenge har brug for kvindelige rollemodeller -fordi jeg tror at en del af forventningen hos drenge om at piger ikke er gode til STEAM stammer fra at de ikke ser så mange kvinder i de roller.” fortæller Bo Andersen, fra Begavet med Glæde.
Det er ikke kun nødvendigt at øge synligheden af kvindelige rollemodeller for piger, men også for drenge. Når drenge ser kvinder i roller inden for teknologi og videnskab, kan det hjælpe med at bryde den stereotype opfattelse af, at disse felter udelukkende tilhører mænd.
Som Henriette T. Holmegaard, professor og forsker i unges fravalg og ulighed på STEM-uddannelserne, fremhævede i sin keynote på Big Bang konferencen, har pigerne allerede gnisten. Det, de mangler, er de rette steder og rammer, hvor gnisterne kan udvikle sig til flammer.
Vi har kurs i den rigtige retning – men det kræver et vedholdende fokus og et kontinuerligt arbejde for at skabe de fællesskaber, der kan støtte og inspirere pigerne. Vi er kun lige begyndt, og vi ved, at vi stadig har et langt stykke vej at gå. Så hvordan sørger vi fortsat for, at tænde flere flammer ud fra pigernes gnister? Nogle af de vigtigste pointer fra paneldebatten på Big Bang var:
Til forældre og børn
Til frivillige