Da jeg var knægt var der især én film, der fik min fantasi til at løbe løbsk. Filmen var Wargames, hvor en ung Matthew Broderick finder ud af at hacke sig ind i DARPA og næsten får startet 3. verdenskrig, fordi han tror det hele er et spil.

Til klubaftenerne har jeg utallige gange hørt børnene nysgerrigt spørge om, hvordan man “hacker” – det er virkeligt et emne, der vækker interesse. Vi har på ITU med de lidt større børn også prøvet kræfter med https://overthewire.org/wargames/, der er en stribe iscenesatte udfordringer, hvor man skal lære at udforske rigtige sårbarheder og på den måde forstå, hvordan de virker og kan udnyttes, men lige så vigtigt: Hvordan man undgår selv at få skabt sådan nogle sårbarheder.

Det er nemlig dét, det altid handler om, når børnene skal lære at hacke. Hvis man kan bryde ind i andre systemer, kan man komme galt afsted, fordi det er ulovligt. Men hvis man ved, hvordan det foregår og hvad det handler om, kan man også forstå, hvordan man selv undgår at blive offeret.

Dette indlæg er en del af #fortælle-fredag, hvor vi hver uge opfordrer en frivillig til at dele en historie, en tanke, en fed oplevelse – eller hvad, man har lyst til – med resten af Coding Pirates.  Læs indlægget og hop ind på Slack-kanalen #fortælle-fredag for at deltage i snakken om ugens emne!

Har du et emne, du gerne vil fortælle om? Så hop ind på slack i tråden #fortælle-fredag-plan og skriv dig på listen.

Da jeg cyklede forbi en plakat en morgen og så den nye ungdomsfilm “Hacker” var kommet i biograferne, tænkte jeg, at det var en film mange af børnene sikkert skulle se og derfor slog det mig, at vi jo kunne gøre det til en hyggelig dag, hvis vi samlet tog ind og så den.

Idéen faldt sammen med, at jeg var kommet med i vores nyvalgte bestyrelse i København og derfor foreslog jeg det som en af de første ting. Ali Tabatabai tog lynhurtigt bolden og skal have en stor del af æren for at dette arrangement blev den success det blev. Hans forbindelser til Park bio på Østerbro og Enigma-museet gjorde, at vi kunne holde et hyggeligt søndagsarrangement d. 5. Maj 2019. Derudover hjalp også omkring 20 søde frivillige til med at holde børnene samlet.

Filmen startede kl. 10 og derefter var der opsamling og fælles gåtur til Enigma-museet for at spise lasagne og derefter høre Mads Danker fortælle os om, hvordan Enigma-maskinen blev brugt til at kryptere beskeder under 2. verdenskrig og hvordan Alan Turing opfandt maskinen, der kunne finde koderne, så krigen kunne blive afsluttet hurtigere end den måske ellers ville være blevet.

Det var overraskende nemt at få lov til at låne en biograf i øvrigt! Vi kom til at betale en billetpris pr. deltager på 65 kr, men skulle til gengæld garantere 100 besøgende. Det sidste var intet problem: 103 børn var tilmeldt og derudover havde vi ca. 20 frivillige, der kom og hjalp – primært med den lidt spændende opgave at holde 100 børn samlet på plænen ved siden af biografen og sikre, at alle kom med på gåturen til museet, uden at blive glemt fordi de lige skulle på toilettet efter forestillingen.

Alt i alt en rigtig god dag, som jeg tror vi kommer til at gentage i fremtiden. I filmen var “pirater” et gennemgående tema, så man skulle næsten tro, den var skrevet til os 😉

Bag om skribenten: Per Hansen

Jeg er 38 år gammel og arbejder som software udvikler hos Shure. Jeg har ikke selv nogle børn. Jeg er kaptajn på IT Universitetet og har været med der siden Coding Pirates begyndelse.

Jeg brænder for at vi har flere arrangementer for børnene i Coding Pirates. Gerne på kryds af afdelinger i hele Københavns området. Vi skal opfinde nye måder at mødes, så ud over vores velkendte Hackathon og Gamejams, skal vi også prøve nye ting af.

Jan Gronemann og Per Hansen har i øvrigt taget en masse gode billeder fra dagen, som I kan se her: