Tilbage i november vedtog Coding Pirates København, at der skulle være en arbejdsgruppe for et nyt PiratRåd. Det blev til virkelighed her for nylig, da 8 børn med 2 voksne, der var klar til at lytte til dem, mødtes i et mødelokale på Søndre Campus ved Islands Brygge over pizza og post-its.

Vi havde stort fokus på, at det skulle være børnene der bestemmer, og det er dem der kommer med inputs, mener jeg, Benjamin, som leder for PiratRådet. PiratRådet kan sammenlignes med et elevråd på en skole, hvor det ikke altid er de voksne der bestemmer. PiratRådet skal nemlig også være med til at skabe demokratisk dannelse i Coding Pirates. Hvad er meningen, hvis de voksne bestemmer alt muligt, som børnene ikke synes om?

I PiratRådet vil man gerne skabe nye venskaber og forbindelser på tværs af afdelingerne, man titter hovedet ud og opdager pludselig “Hov, er der så mange andre der også går til Coding Pirates, jeg ikke kender?”. Til det første møde kom alle børnene ind og var lidt generte, men da vi så lavede nogle lege og spiste sammen, endte de med at snakke godt sammen.

Dette indlæg er en del af #fortælle-fredag, hvor vi hver uge opfordrer en frivillig til at dele en historie, en tanke, en fed oplevelse – eller hvad, man har lyst til – med resten af Coding Pirates.  Læs indlægget og hop ind på Slack-kanalen #fortælle-fredag for at deltage i snakken om ugens emne!

Har du et emne, du gerne vil fortælle om? Så hop ind på slack i tråden #fortælle-fredag-plan og skriv dig på listen.

På opstartsmødets dagsorden talte vi blandt andet om, hvad de syntes om PiratRåds-idéen og hvor ofte de ville mødes. Coding Pirates København, som havde to voksne til stede til mødet (Studentermedhjælper Birgitte og mig, Benjamin), havde bare forestillet og 3 per sæson, men børnene ville gerne mødes meget oftere, fordi de syntes det var så fedt. Her har vi allerede første eksempel på, hvordan de voksne kan bestemme alt muligt, og det er bedre selv at gå ud og spørge børnene. Der er helt klart mange børn, der går til Coding Pirates, som gerne vil have mere pirateri i deres hverdag – desværre nok mere, end vi i øjeblikket har resourser til, men det noget, der kan være godt at have i baghovedet, når vi tænker over, hvordan Coding Pirates skal se ud i fremtiden.

PiratRådet er bygget op sådan, at afdelingerne stemmer om 2 pirater, der skal være PiratRåds-repræsentanter for deres afdeling. I København er der 13 afdelinger, hvilket svarer til 26 børn, så der er noget at arbejde med! De mødes for at give bestyrelsen inputs til, hvad de synes er fedt ved at gå til Coding Pirates, hvad de savner mere af eller ønsker for fremtiden, så bestyrelsen i Coding Pirates København har noget at arbejde videre med – ud fra piraternes eget perspektiv. Det er en måde, hvorpå bestyrelsen kan finde ud af, hvilke arrangementer de f.eks. skal lægge deres kræfter i. 

Vi mødes ikke mindst for det sociale, for vi mener vi kan meget mere med PiratRådet, end blot at beslutte ting. På denne her måde kan børnene, der går til klubaftener, lave venskaber på tværs af afdelinger, noget som især er vigtigt for de ældre børn. Det er jo ikke altid sikkert, at der er mange jævnaldrene pirater i ens egen afdeling. Derfor afslutter vi også hver PiratRåds-sæson af med en tur ud i byen, til fx en spilvirksomhed eller Experimentariet. Næste gang, der skal alle PiratRåds-repræsentanterne mødes på Nyboder Skole i hjemmekundskabslokalet for at lave mad sammen – det ved de dog ikke endnu!

Bag om skribtenten: Benjamin Bræstrup Sayoc

Sidder i Coding Pirates Københavns bestyrelse, formand for PiratRådet, tidligere pirat på både ITU og Lyngby/Hellerup.