Anne Toft har arbejdet 12 år i softwarebranchen. En branche, hvor man møder meget få kvinder. Hun vil derfor gerne gøre en aktiv forskel for, at flere piger får øjnene op for teknologi og IT. Derfor har hun oprettet en ny afdeling med fokus på piger, men også med fokus på at bygge og være kreative med teknologi.

Pigerne har bygget et joystick af LEGO, som de bruger til at lave et lykkehjul.

Anne Toft har en baggrund som interaktionsdesigner og har bl.a. arbejdet som UX-designer (user experience, red.) for LEGO Education. I 2015 etablerede hun virksomheden DearStudio i Aarhus, som er en lille netværksbaseret og brugerorienteret virksomhed med fokus på design, udvikling og kreativitet.

Det var bl.a. hos LEGO, at Anne blev gjort opmærksom på Coding Pirates, fordi flere af hendes kolleger var frivillige. Men hun har været lidt forbeholden overfor at blive en del af Coding Pirates:

– Det var faktisk navnet – Coding Pirates – der gjorde, at jeg var forbeholden. Jeg synes, at det pegede i retningen af et drengeunivers. Men efter en snak med Mikey Andersen, der er formand for Coding Pirates Aarhus, blev vi enige om, at “selvfølgelig skal jeg starte en afdeling”, fortæller Anne Toft.

Anne Toft

  • Bor i Aarhus med sin mand og børn
  • Uddannet interaktionsdesigner i Kolding
  • Har arbejdet 12 år i softwarebranchen – bl.a. for LEGO Education
  • Ejer af virksomheden DearStudio i Aarhus

Mini Builders for små, kreative væsener

Under snakken med Mikey blev det klart, at Coding Pirates Aarhus manglede et tilbud til de yngste pirater. Og det kunne Anne Toft nikke genkendende til, da hendes søn på 7 år netop stod på venteliste. Der var derfor flere årsager til, at Annes nye afdeling skulle være til de yngste 7-11-årige. 

For Anne var det desuden vigtigt, at fokusset i den nye afdeling skulle være på det kreative i digital dannelse samt at give børnene en forståelse for, at teknologi er noget, vi selv skaber:

– Det er ikke nok at være kritiske forbrugere i dag. Vi skal selv bestemme over, hvad teknologien skal kunne. Så indholdsmæssigt kommer der til at være en tredjedel fokus på kodning, teknik og mekanik, en tredjedel på kreativitet, design og formgivning, og en tredjedel på at perspektivere – hvor bliver det brugt, og er det godt?, fortæller Anne Toft.

Den aarhusianske afdeling har fået navnet “Mini Builders”, og inspirationen hertil stammer blandt andet fra, at den har hjemme midt på en byggeplads:

– Der er flere årsager til, at jeg har kaldt afdelingen for “Mini Builders”. For det første fordi der er brug for noget fysisk ved siden af iPaden, og så handler det også om motorik. Det kan være svært at tegne digitalt i den alder, fordi finmotorikken ikke er helt på plads endnu. Derfor bygger vi også en del med LEGO samt pap og papir. Og så hænger navnet selvfølgelig også sammen med, at afdelingen hos DearStudio ligger midt på en byggeplads, som tilhører Arkitektskolen, forklarer Anne.

Dynamikken mellem piger og drenge er vigtig

Som kvinde i softwarebranchen ligger det Anne meget på sinde at gøre en indsats for at få flere piger ind, og hun er overbevist om, at der skal en tidlig indsats til. Hun har tidligere afholdt kurser under navnet “mor-og-barn-programmering”, og hun oplevede, at der kom halvt med mødre og halvt med fædre:

– Det var en stor succes, at halvdelen af forældrene var mødre. Det samme havde nok ikke været tilfældet, hvis jeg havde kaldt kurset for “far-og-barn-programmering” eller “forælder-og-barn-programmering”.

Med sit fokus på piger var det Annes oprindelige plan at oprette et rent pigehold i Coding Pirates. Men med børnenes alder taget i betragtning ville det være bedst for dynamikken, at der både er piger og drenge. Anne fik til gengæld lov til at vælge, at kriteriet for afdelingen skulle være, at der var lige mange piger og drenge på holdet. 

Om Coding Pirates Mini Builders

  • Afdeling for børn mellem 7 og 11 år
  • Holder til i New Neighbour (Arkitektskolens containerbyggeri) mellem Godsbanen og Institut for X i centrum af Aarhus
  • Udpluk af beskrivelse: “Vi bruger kodning som et kreativt, kunstnerisk medium, hvorigennem børnene kan udfolde idéer og tanker gennem hands-on-aktiviteter. De unge deltagere kommer til at træne deres finmotorik og bliver introduceret til programmatisk tænkning, men mest af alt lægger vi vægt på, at deltagerne får lov til at udfolde deres kreative idéer. Og så skal vi også bygge og lege med LEGO!”

– Mikey var super god til at hjælpe os i gang, og han sørgede blandt andet for, at trække pigeventelisten fra Aarhus ud til mig, så jeg kunne invitere pigerne til afdelingen. På den måde har vi nu 6 piger og 6 drenge på holdet samt 5 frivillige. 

Der har været stor interesse blandt de frivillige, og på ganske kort tid har de skabt et fantastisk hold af frivillige. Det gode ved de frivillige er bl.a., at de kommer fra vidt forskellige baggrunde, og så er det også både kvinder og mænd. Den ene er f.eks. natur/teknik-lærer, mens den anden er interaktionsdesigner.

“Det kan piger ikke gå til”

Til den første klubaften i slutningen af januar byggede de bl.a. små robotter, hvor de skulle klippe og klistre. Her lagde Anne mærke til, at særligt pigerne straks begyndte at digte narrativer og historier til robotterne:

– Pigerne var meget optagede af, at style robotterne og få dem til at skulle køre et sted hen, stoppe og f.eks. sige “Hej, jeg hedder Milo”. Og da drengene opdagede det, begyndte de også at skabe narrativer til deres robotter. På samme måde spejler pigerne sig også i det, drengene gør. 

For Anne er det vigtigt, at børnene får opbygget en basisviden om teknologi og programmering, og hun sammenligner det med udsolgt bagerbrød:

– Hvis bagerens brød var udsolgt, så bagte vi bare vores eget. Og det er det samme, vi skal kunne med teknologi. På den måde nytter det heller ikke noget, hvis piger bliver mødt med narrativet om, at teknologi kun er for drenge. 

Anne oplevede det på nært hold, da nogle af børnene fortalte, at der i skolen var nogle piger, der havde de grønne kasketter fra efterårets Game Jam på, og der så var nogle drenge, der havde udbrudt, at “det kan piger ikke gå til” om at gå til Coding Pirates.

Så selvom vi skriver 2020 kræver det en stor indsats at inkludere piger i tech-branchen. Og det er en mærkesag for Anne, som nu gør en stor forskel for både piger og drenge midt på en byggeplads i hjertet af Aarhus.