Hos Coding Pirates Viborg foregår alt, som det plejer med ugentlige klubaftener, forskellige workshops og den obligatoriske kiksepause. Men så alligevel ikke. Det hele foregår nemlig online. Og det kan både have sine fordele og ulemper.

13-årige Magnus Kjær Antonisen har siddet klar foran skærmen hver torsdag til online klubaften i Coding Pirates Viborg. Foto: Privatfoto

I Viborg afholdte de den sidste fysiske klubaften i den første uge af marts. Ugen efter var virkeligheden og verdenssituationen en anden, og de fysiske klubaftener blev aflyst på stribe rundt i hele landet.

Da det gik op for de frivillige i Viborg, at der kunne gå lang tid, før de skulle ses igen, arbejdede de hårdt på at finde en løsning. Og den løsning stod klar den 2. april:

– Vi var et par frivillige, der besluttede os for at give online klubaftener et skud. Så efter lidt tilløb etablerede vi en “Kodepirat-Viborg”-Discord-server og holdt den første online klubaften, fortæller Esge Moos, der er formand for Coding Pirates Viborg.

Corona combat og Robocode-tanks i kamp

Med den nye Discord-server havde de frivillige i Viborg muligheden for at invitere deres pirater ind i et lukket online forum. Her oprettede de forskellige kanaler, så de frivillige kunne køre forskellige workshops på samme tid. De tilbød bl.a. en workshop i Robocode med tank-kampe for de øvede og en workshop i Scratch med et “corona combat”-spil for de knap-så-øvede.

På Discord har de frivillige oprettet forskellige kanaler, hvor alle mødes samtidig, som det ses her på #dagens-program

Der har været omkring 10 pirater med online, hvilket er omkring halvdelen af antallet til en fysisk klubaften

Der designes et ping-pong-spil i Scratch

Kamp mellem tanks i Robocode

En af de pirater, der har været med til de online klubaftener, var 13-årige Magnus Kjær Antonisen. Magnus har været pirat i Viborg i 3½ år, og så er hans far Mikael Hansen frivillig. Magnus deltog på workshoppen i Robocode, og for ham var det både sjovt og udfordrende, at det hele foregik online:

– De online klubaftener har været anderledes, men det har stadig været sjovt og udfordrende. Det er fedt at kode og mødes online, hvor vi bl.a. har battlet med vores tanks i Robocode, fortæller Magnus Kjær Antonisen.

Magnus har ikke haft nogen problemer med at begå sig på Discord, som han også bruger til at holde kontakt til de andre pirater. Men selvom Discord er et godt alternativ til de fysiske klubaftener, så understreger Esge, at formen og brugen af Discord også har sine begrænsninger – særligt for de frivillige:

– Der er ingen tvivl om, at det kræver en hel del øvelse, da man er meget “på” som underviser, og det er svært, at man ikke lige kan gå hen og hjælpe. Men piraterne er mega gode til at begå sig på denne platform. Man kan godt mærke, at de kender den en del bedre end deres voksne frivillige, fortæller Esge.

Intet kan erstatte de fysiske klubaftener

Der har været omkring 10 pirater med ombord på den viborgensiske online skude, hvilket er ca. halvdelen end til en almindelig klubaften. De 10 pirater har trofast været med fra starten, og løbende har flere og flere af de frivillige også påmønstret.

Fælles for både de online og fysiske klubaftener er den obligatoriske kikse-pause. For selv online-pirater skal have noget at styrke sig på, og derfor skrev Esge ud til forældrene forud for første online klubaften, at de skulle huske at stå klar med saft og kiks til pausen. For så var bare lidt, som det plejede. Se Esges besked til forældrene:

Så kræver det selvfølgelig bare, at der er indkøbt kiks til anledningen, og her var Magnus ikke helt tilfreds med forældrenes indsats:

– Det eneste, der er at klage over, er, at mine forældre hele tiden glemmer at købe chokoladekiks, griner Magnus.

På trods af gode online klubaftener vil de – ifølge både store og små – aldrig kunne erstatte de fysiske klubaftener.

For 9-årige William Lund Jensen, der har været pirat i Viborg i 3 år, har det sjoveste ved de online klubaftener været at kode et “hop over corona-bolden”-spil. Men han er også mest til at mødes fysisk:

– Online er meget sjovt. Det er sjovt at snakke sammen på Discord, og der er mere ro til at kode. Men fysiske klubaftener er sjovere. Der er man mere sammen.

Og det er formanden Esge enig i:

– Det har helt klart været en påmindelse om, at online formatet på ingen måde kan erstatte det fysiske sociale rum på biblioteket! Så selvom vi er enige om, at online formatet er kommet for at blive i en eller anden afskygning – f.eks. har vi nu en platform, hvor vi kan kommunikere med piraterne uden for klubaftenerne – så glæder vi os til, at vi kan mødes i virkeligheden igen!

9-årige William Lund Jensen glæder sig til at være sammen igen til de fysiske klubaftener.
Foto: Privatfoto