Søg
Close this search box.

#mødmandskabet: Jakob Libak Rasmussen

Af Maria Scheel-Lonsdale ︱ 09/04-2021

Jakob Libak Rasmussen har været Kaptajn for afdelingen Coding Pirates Mørkhøj, hvor han stod for det administrative og afholdte workshops. Nu er han Formand for Foreningen i Gladsaxe. Derudover er han Koordinator for arbejdet i foreningens medlemssystem gruppe, som bl.a. står for udviklingen af vores system med ventelister. Jakob har været frivillig i Coding Pirates siden 2017.

Artikel og Interview af Maria Scheel-Lonsdale

Til daglig arbejder Jakob Libak Rasmussen som Business Intelligence løsningsarkitekt hos GN Store Nord. “Jeg arbejder med rapportering, datavisualisering og databaser og hjælper mine kolleger med at deres løsninger virker som de skal.”
Når Jakob ikke arbejder bruger han tiden med sine børn og på deres hund. Han spiller også ukulele og indimellem bliver han grebet af en computer grille som fx micro:bit, python eller noget tredje.

“Jeg hørte første gang om Coding Pirates i 2016, og syntes at det lød som et fantastisk ide, og som noget jeg virkelig kunne have haft glæde af i min egen barndom og ungdom. Det var dog først i 2017, da Gladsaxe Bibliotekerne tog initiativ til at starte en lokalforening op, at jeg reagere på et opslag og blev aktiv som frivillig.”

“Det har primært været drevet af nysgerrighed og lysten til at formidle kodning via leg og kreativitet”

Jakobs engagement i Coding Pirates

“Vi startede afdelingen på Gladsaxe Hovedbibliotek, og det var fra start min plan at starte en afdeling i min egen bydel i Gladsaxe. Mørkhøj afdelingen åbnede 2 sæsoner efter, primært med støtte fra lokale forældre.”

Jakob har afholdt workshops i Scratch, micro:bit og Python.
“Alle tre områder som jeg ikke havde nogen erfaringer med på forhånd. Men med gejst og gåpåmod kan man komme langt, og jeg har haft nogle særdeles underholdende timer sammen med nysgerrige og glade pirater.”

“Det har primært været drevet af nysgerrighed og lysten til at formidle kodning via leg og kreativitet”

Senere blev han Kaptajn for for Coding Pirates Mørkhøj afdelingen.
“Kaptajnrollen faldt naturligt sammen med at tage initiativet til en ny afdeling, og det har været interessant at lære foreningen at kende fra en mere administrativ side.”

Jakob har været primus motor i sin afdeling, til at aktivere og engagere de frivillige. Han har haft mange bolde i luften på samme tid. Derfor havde han også længe ledt efter med-frivillige at køre afdelingen i Mørkhøj med. 

Han stillede op til Hovedbestyrelsen i 2019 som suppleant og blev valgt ind.
“I samme periode (2018/2019 som ny kaptajn) har jeg været opsøgende med de øvrige lokalafdelinger i hovedstadsområdet og på Nordsjælland for at få både inspiration og viden. Det har først og fremmest givet mig nogle gode bekendtskaber og dernæst involveret mig i debat om, hvordan Coding Pirates på landsplan kan støtte lokalforeningerne. Det gav en plads i hovedbestyrelsen som suppleant, hvor jeg deltog i en periode på et år inden jeg sprang fra igen.”

I sin tid i Hovedbestyrelsen har Jakobs fokus bla været på medinddragelse og involvering af de frivillige. Det gjorde han f.eks selv aktivt ved at lave opslag i Community og på Slack, der gav os indblik i foreningens udvikling, med de mange grafer han trak ud af vores medlemssystem. Han har erfaringen med at kigge på tal og grafer fra sit arbejde af og ser derfor mulighederne i handlinger fremadrettet frem for begrænsninger. Han havde også for øje at åbne op for processer i form af opslag der indbød til debat.

“Herefter har jeg valgt at prioritere lokalarbejdet, sammen med koordination af arbejdet på vores medlemssystem.”

“Alle kan bidrage til medlemssystemet uanset om man har erfaring med at programmere eller ej.”

Om Jakob

  • Uddannet: Bachelor inden for erhvervsøkonomi og filosofi HA(fil)
  • Arbejder som Business Intelligence løsningsarkitekt hos GN Store Nord
  • Frivillig og Kaptajn i Coding Pirates Mørkhøj
  • Koordinator for medlemssystem gruppen
  • Interesser: Sin familie, spille ukulele og lære mere indenfor IT

Koordinator på vores helt eget medlemssystem

Jakob agerer som Koordinator for arbejdet i medlemssystem gruppen, der samarbejder over Slack. Der holder han styr på issues oprettet og igangværende og har en god intuitiv forståelse for hvad der kan ændres udadtil(frontend) for at gøre systemet mere brugervenligt.
“Jeg hjælper som frivillig på medlemssystemet med at koordinere og prioritere opgaver samt test af nye ændringer. Det har jeg en del erfaring med fra mit jobliv, og samtidig har det givet mig mulighed for at blive lidt klogere på OpenSource som samarbejdsform.”

Der er mange ting i medlemssystemet, der kræver fokus for gruppen. Lige nu er de blandt andet i færd med en større process omkring omstrukturering af systemet, der kommer til at give betydning for arbejdet bagved(backend) fremadrettet. Medlemssystemet er skal have opdateret datamodellen til at være mere tidssvarende. Det vil bl.a. betyde at mange af de tal der skal trækkes, vil være lettere at trække for udviklerne efterfølgende. Eller lave de mange grafer, som Jakob oftest også laver og nogle gange deler i Coding Pirates Community på Facebook og vores Slack omkring udviklingen af Foreningen i tal.

“Medlemssystemet er blandt de ganske få steder der binder hele Coding Pirates sammen på tværs af afdelinger. Vi kan trække data ud fra medlemssystemet til at se aktivitetsniveauet blandt afdelinger i form af hvor mange klubaftener og aktiviteter der oprettes og senere hvor mange der tilmelder sig. Derudover kan vi hente tal fra både ventelister og invitationer, og dermed skabe et større billede af interessen for vores tilbud.”

Systemet er bygget op af vores egne frivillige fra bunden og er en stor del af Coding Pirates innovative og skabende tilgang. Det ligger open source på github for alle at følge med i. Der afholdes næsten månedlige møder, som alle er velkommen til at deltage i, lige så udviklingen af selve systemet i samarbejde med gruppen.

“Vi har især brug for hjælp til at teste og dokumentere og vejlede, så både forældre og frivillige får lettere ved at bruge systemet. Det nuværende system er knopskudt en del gennem de sidste 4 år, så det er ikke alt der er lige intuitivt. Det vil vi gerne lave om på, men det kræver en indsats fra frivillige at komme videre.”

#MødMandskabet

I #MødMandskabet præsenterer vi nogle af vores mange seje frivillige i Coding Pirates. Hver især bidrager de med forskellige styrker og kompetencer.

PT er artiklerne skrevet af frivillige omkring frivillige. Ønsker du enten selv at blive interviewet eller at interviewe andre, så tag fat i Sekretariatet på [email protected] eller på #kontakt_sekretariatet på Slack. 

» Mød flere af vores seje frivillige