Søg
Close this search box.

#mødmandskabet: Allan Friis Hansen

Af Maria Scheel-Lonsdale ︱ 12/10-2022

Allan Friis Hansen har altid været fascineret af teknologi. Han blev frivillig i Coding Pirates Rødovre efter hans søn startede til klubaften der. Nu beriger han afdelingen med hans viden omkring spiludvikling i form af workshops, bla om Roblox.

Om allan friis hansen

  • Arbejde: Softwarearkitekt
  • Uddannelse: Datamatiker / IT diplomingeniør
  • Alder: 37 år
  • Bor: i Rødovre med min kone Sara og unger: Gabriel og Isa
  • Frivillig i Coding Pirates Rødovre
  • Interesser: Computerspil, film/tv-serier

baggrund

“Jeg har siden jeg var helt lille været fascineret af teknologi. Jeg husker med stor glæde min første spillekonsol – en Sega Master System II. Jeg har siden da altid elsket de oplevelser, der er i videospil, og min store hobby er stadig computerspil.

Da jeg fik min første computer som 13 årig var jeg dog helt solgt. Den gav rig mulighed for at få stillet den nysgerrighed, jeg altid har haft omkring teknologi. Og computeren holdt da også kun én uge, før den måtte forbi butikken og geninstalleres, da jeg havde pillet lidt for meget ved systemet.

Da jeg lander på studiet til datamatiker flere år senere, bliver jeg straks forelsket i programmering, en passion der stadig varer ved. Jeg elsker at løse problemer, hvor teknologien kan være en enabler.”

mødet med coding pirates

Man kan finde en masse om at være frivillig inde på Coding Pirates’ hjemmeside. Dertil kan man også vælge at følge os på FacebookInstagram eller LinkedIn for nyheder om, hvad der finder sted hos Coding Pirates.

Hvor hørte du første gang om Coding Pirates, hvad fik dig til at blive frivillig, og hvornår blev du frivillig?

“Jeg har hørt om Coding Pirates for flere år siden. Men det blev rigtig aktuelt for mig, da min søn var gammel nok til at deltage. Og jeg synes, det var skønt at kunne sende min søn afsted til en fritidsaktivitet, hvor det handlede om leg med teknologi. 

Det var netop dette, der også drev mig til at blive frivillig sidste år. Jeg kigger på de hold, piraterne går på – og jeg ville ønske, at jeg havde haft den mulighed som barn. Derfor vil jeg også gerne være med til at skabe den mulighed for andre børn og unge.

Jeg har intet ønske om, at vi alle skal arbejde med teknologi. Men for dem der har den interesse, vil jeg gerne være der til at give dem muligheden for at dyrke den og eksperimentere med den. Så de kan finde ud af, om det er noget for dem i fremtiden.”

Coding pirates præsenterer

“I Coding Pirates er der brug for en bred vifte af kompetencer for det bliver en succes.

Vi har brug for super kodere, da det er kodning vi hovedsageligt arbejder med. Men det er ikke nok vi skal også have folk der kan tegne og designe, bygge, tænke ud af boksen, og ikke mindst forstå børn, en kvalitet der ikke altid følger med super tekniske personer. Har man en bred diversitet i gruppen af frivillige, så har man også den fedeste Kode Klub i verden. Og personligt så mener jeg at alle Kaptajner skal have mottoet “Den der smører godt, Køre godt”(citat: Martin Thorborg)”

– Henrik Birkemose, kaptajn i Coding Pirates Rødovre.

I Rødovre sørger afdelingen for en god normering. De fleste afdelinger kører med max med en normering på 1 frivillig til hver 5. barn, det er med til at skabe gode rammer for børnene/de unge og de frivillige. Afdelingen kræser også meget for de frivillige, bla ved at kaptajnen hvert år til jul kører ud den 23. december med gaver til alle de frivillige. Der er sommer sammenkomst når de afslutter sæsonen og når de planlægger den nye sæson. Når man starter som frivillig så bliver man “onboardet” i den forstand at man får mulighed for at hjælpe til på eksisterende workshops. For nogen giver det blod på tanden til at prøve at afholde sin egen workshop senere hen.

“Jeg er taknemlig over at vi i Rødovre er så privilegerede, vi har pt. ikke mindre end 8 rigtig engageret frivillige, som ikke kun brænder få klubaftenerne. Men også aktivt ønsker at bidrage til undervisning og finde på nye projekter.”

– Henrik Birkemose, kaptajn i Coding Pirates Rødovre.

Hvordan er det at være frivillig i rødovre afdelingen?

“Vi er en klub, hvor vi typisk har 30 pirater per sæson. Vi har nogle fantastiske lokaler hos Vestegnen HF & VUC, som er med til at gøre det hele lidt sjovere. 

Vi har typisk kørt med 2-3 hold, som så har forskellige temaer og opdeler piraterne i passende aldersgrupper. Holdene og deres temaer afhængigt dog helt af, hvad os frivillige brænder for at kunne tilbyde. Der er altså rig mulighed for at være med til at præge afdelingen, og hvad vi kan tilbyde piraterne.”

“Allan er et klassiske eksempel på en forælder der møder Coding Pirates, gennem hans børn, og finder det fantastiske i selv at være med. Efter en sæson fik Allan mere blod på tanden og ønskede at lave et Roblox hold. Og som altid varmer det en Kaptajns Hjerte når der kommer fut i en frivillige ildsjæl.”

– Henrik Birkemose, kaptajn i Coding Pirates Rødovre.

Roblox studio

ROBLOX er et online multiplayerspil, der er programmeret med Lua. Platfomen benyttes af voksne og børn og derfor meget blandet med indhold, dog med nogle skærpelser da platformen er designet for børn i alderen 8-12 årige. Stort set alt på Roblox er konstrueret og fremstillet fra bunden af brugere. Hver spiller er også givet deres eget stykke af ubebygget fast ejendom sammen med en virtuel værktøjskasse til at designe og bygge noget – f.eks. en sejlende skyskraber, en kæmpe pinball maskine, et multiplayer “Capture the Flag” spil eller noget helt andet. Ved at deltage og ved at bygge seje ting, kan Roblox brugere (også kaldt “Robloxians”) optjene specielle badges. Robloxians kan handle i online kataloget for at købe avatar-tøj og tilbehør med Roblox valutaen Robux (R$).

Hvad fik dig til at afholde en workshop med Roblox, og hvilke erfaringer har det givet dig?

“Vi havde i efterårssæsonen 2021 kørt et hold med Python kodning i Minecraft, hvor jeg hjalp til. Det var dog teknisk kompliceret, da det krævede et mindre udviklingsmiljø på piraternes computere.

Jeg kunne godt tænke mig at fortsætte i samme spor og blive ved med at arbejde med spiludvikling. Men i et miljø der er nemmere at håndtere for piraterne. Da Roblox er ekstremt udbredt blandt børn og unge, var det et oplagt valg. Ambitionen var oprindeligt, at vi skulle lave et spil, hvor der var gameplay, der skulle kodes. Men på grund af alderssammensætningen i sæsonen, blev holdet for 7 til 10 år. Og i den aldersgruppe er kodesyntaks meget kompliceret. Derfor blev vores mål for sæsonen justeret til, at piraterne lavede hver deres Obby, som de kunne fremvise til deres forældre den sidste gang. Vi kodede blokke med specielle effekter, men for at reducere kampene med at skrive korrekt kodesyntaks, brugte jeg muligheden i Roblox Studio for at dele komponenter, som var færdigkodede. Og i stedet talte vi så om, hvad koden gjorde. Og det var så muligt for dem at justere variable i koden, så opførslen ændrede sig.

Så selvom jeg havde en ambition om, at de skulle have kodet mere, så gjorde rammerne det ikke muligt. I stedet fokuserede vi så mere på det at designe spil og baner, og det endte stadig med alverdens kreative løsninger. Så det vigtigste succeskriterie blev opfyldt – piraterne havde designet deres eget spil, som de var vildt stolte af.”

“Det vigtigste er at have et rum hvor børn kan være med til at designe, kode, prøve og lære mens man har det sjovt. Det kan kun lade sig gøre, når man har et hold at Ildsjæle, som Allan og de andre, som selv er der for at lære, prøve og videregive deres egen passion for teknologien.”

– Henrik Birkemose, kaptajn i Coding Pirates Rødovre

har du nogle fif til andre frivillige, der overvejer at holde sådan en workshop?

“Roblox og Roblox Studio er en platform, der ud af boksen giver mulighed for publicering af spil, hvor multiplayer er en standard feature. Det gør det ekstremt nemt at publicere et spil, hvor flere personer kan hoppe ind og prøve det sammen. Det giver vide muligheder for at afprøve koncepter eller lege med en spilverden, sammen.

Det er min opfattelse, at en af udfordringerne der er ved at hoppe på Roblox er, at det som voksen kan være svært at se ud over Roblox’s grafiske udtryk. Det virker enormt fjollet, og det er meget langt fra, hvad jeg – trods min egen passion for spil – synes er spændende. Men hvis man kan se forbi det, er det en verden med utallige spil, hvor der er plads til skøre og skæve spil-ideer.

For os som Coding Pirates forening er det dog en unik mulighed for at tage spiludvikling med en fuld spilmotor og toolkit (meget lig eksempelvist Unity, dog væsentligt forenklet) med ind i en verden, de allerede kender.”

Bor du i nærheden af Rødovre og tænker, det er da lige dig at, prøve at være frivillige her, så kan du  melde dig her eller kontakte Coding Pirates Rødovre direkte via [email protected].