Da Simon Lykke Andersen var 15 år, følte han sig for gammel til at starte som pirat i Coding Pirates. Han startede i stedet som frivillig i Coding Pirates Hørsholm som yngste mand i frivilliggruppen, og det har hverken han eller foreningen fortrudt et sekund.

Simon Lykke Andersen (til højre) har været frivillig i Coding Pirates Hørsholm, siden han var 15 år. Foto: Anders Rom

“Talk to children around you. Talk about the difference between entertainment and production, consuming and creating. Because then we make creators and not just consumers”, sådan afrunder Lis Zacho sin TEDx Talk Raising a Digitally Literate Generation fra 2016.

De samme ord havde Simon Lykke Andersen netop lyttet til tilbage i 2017. Og hans interesse blev vakt med det samme. Han havde kun hørt lidt om Coding Pirates gennem sin brors studiekammerat, så Lis Zachos ord fik ham til at spidse ører. Og da han kort tid efter så en plakat om at blive frivillig i Coding Pirates, skulle der ikke flere overtalelser til:

– Det fik mig til at indse, at det måske var noget for mig. Jeg havde nemlig overvejet at starte som “barn”, men jeg følte, at jeg var ved at være lidt for gammel, fortæller Simon Lykke Andersen.

Simons sprudlende energi

Og sådan gik det til, at Simon fik lov til at starte som frivillig i Coding Pirates Hørsholm som blot 15-årig i november 2017. Afdelingskaptajn Anders Rom fortryder det ikke et sekund. For det havde nemlig en ganske særlig fordel, at Simon kun var et par år ældre end de ældste pirater på holdet:

– Med Simons store smil og herligt smittende humør – og programmeringsfærdigheder – fangede han hurtigt piraternes opmærksomhed. Af alle frivillige på holdet søgte piraterne ofte Simon. Nok fordi han ikke fremstår så “lærer-agtig”. Han er engageret og kompetent, og så har han den her vildt fede sprudlende energi, fortæller Anders Rom begejstret.

For Simon var det en stor succes at starte som frivillig. Som yngste mand i frivilliggruppen oplevede han, at hans idéer blev taget alvorligt lige fra første dag:

– Jeg mærkede helt fra starten en super åbenhed og opbakning til initiativer, hvor selv en ret ung fyr som mig kan få lov at komme med idéer og forslag til nye workshops, som kun bliver mødt med fuld opbakning.

Allerede et par måneder efter, afholdt han sin egen workshop i Python/Pygame, og gennem tiden har han kodet et hav af spil sammen med piraterne – bl.a. Kryds og bolle, Space Invaders og en genskabelse af Pacman. For Simon er det særligt piraternes gå-på-mod, der motiverer ham i arbejdet som frivillig:

– Det er super fedt, når piraterne pludselig får en forståelse for det, man har gang i. Det er ligesom følelsen af at give snebolden det første skub ned ad bakken. Herefter kan man med beundring se på deres voksende kreativitet og gå-på-mod, fortæller Simon.

Om Simon

  • Simon Lykke Andersen
  • 17 år
  • Bor i Hørsholm
  • Skal til at gå i 3.g på HTX på H.C. Ørsted Gymnasiet i Lyngby
  • Elsker at kode og at læse både fiktion og ikke-fiktion
  • Frivillig i Coding Pirates Hørsholm siden november 2017
  • Frivillig i Coding Pirates Microsoft Lyngby siden oktober 2019

“Vi kan sgu da ikke undvære ham”

Også sammenholdet og fællesskabet blandt de frivillige betyder meget for Simon. Og ligesom piraterne ser op til Simon, ser Simon også op til de andre frivillige:

– Man får opbygget nogle relationer, som man ellers aldrig ville have haft chancen for at opbygge. Jeg har fået rigtig meget ud af at snakke med nogle af de andre frivillige, som har jobs, jeg godt kunne se mig selv i om nogle år. Vi har det altid sjovt sammen, og der er tid til sjov i pauserne. Man kommer tilbage hver uge, fordi det gør ens dag bedre, understreger Simon.

I løbet af sin tid i Coding Pirates Hørsholm har Anders fulgt Simons udvikling som frivillig nøje, og han er fuld af begejstring:

– Hans udvikling har været spændende at observere og påvirke. Han er en af de der unge gutter, som er en diametral modsætning til, hvordan nogle ældre beskriver de unge nu til dags: sløve, egoistiske og ligeglade. Simon baner vejen for den udvidede læring gennem leg ved skærm. Han brænder for at give sin viden fra sig hver mandag aften, fortæller Anders.

Flere har siden fået øjnene op for Simon. Han er derfor også startet som frivillig i Coding Pirates Microsoft Lyngby, hvor han – inden corona – netop havde startet en workshop i Python/Turtle. Også Hørsholm Bibliotek hyrer ham til forskellige læringsprojekter for børn og unge i kommunen.

– Vi forstår hvorfor, understreger Anders Rom og fortsætter:

– Simon har meddelt, at han skal på et længere ophold i udlandet næste år, men vi mener bestemt ikke at have “givet ham lov til det”! For vi kan sgu da ikke undvære ham!