Søg
Close this search box.

#Mødmandskabet: Kristoffer Rath Hansen

Af Maria Scheel-Lonsdale ︱ 28/06-2022

Kristoffer Rath Hansen er med sine mange års erfaring som frivillig i foreningen en af Coding Pirates’ meget engagerede og entusiastiske frivillige. Han har både besiddet kaptajn poster, været ansat i sekretariatet og arbejder på Coding Pirates medlemssystem.

Første møde med Coding Pirates

Coding Pirates blev grundlagt i 2013 af Martin Exner og Christian Hjorth Lund. I 2014-2016 tog det om sig og Coding Pirates var at finde mange steder i pressen og i medierne. Læs om presseomtaler. Samtidig med at foreningen voksede med flere afdelinger rundt omkring i Danmark, trådte også flere frivillige til for at løfte opgaven om at videreformidle programmering til børn og unge.

Hvor hørte du første gang om Coding Pirates?

“Jeg læste om det i en artikel på Version2, og syntes det lød spændende. Jeg fik dog først set hvad det var da jeg flyttede til Roskilde og begyndte at læse.”

Hvad fik dig til at blive frivillig?

“Der var et opslag om at de søgte frivillige i Roskilde. Jeg var nede og se det, og det var lige sådan noget jeg gerne ville have lavet da jeg var barn. Så at være med til at give stafetten videre til næste generation var fedt, og endnu federe blev det da jeg lærte alle de andre frivillige at kende.”

(Foto Credit: Hans Klysner)

Frivillig i flere afdelinger

Kan man være frivillig flere steder? Ja det kan man faktisk, så mange steder man vil og har tid til. En af årsagerne til Kristoffers store kendskab til foreningen er hans indsigt i foreningens alsidige afdelinger, frivillig og børn.

Med denne erfaring og viden har han også med sig 2 Kaptajns-roller (i hhv. Coding Pirates Roskilde og på ITU) samt nogle bestyrelsesposter (bla. i Coding Pirates Lyngby i Microsoft). Da han er udrustet med viden om foreningen på flere facetter gennem årene, er han en stor asset for afdelingerne, og så er han også en af Coding Pirates ildsjæle.

Hvorfor valgte du at være frivillig i flere afdelinger?

“Jeg havde tiden til det, da jeg var studerende. Samtidig gav det mig et indblik i forskellige måder at gøre tingene på, og derved kunne jeg lære langt mere.”

Hvad er forskellen ved afdelingerne, som du er med i?

“Der er mange forskelle. Alene antallet af børn, frivillige og workshops laver nogle naturlige forskelle. Men ikke kun antallet. Også hvem de børn og frivillige er, og hvilke workshops der er – det betyder rigtig meget for hvordan de afdelinger kører.”

(Foto credit: Maria Scheel-Lonsdale)

Engagement og entusiasme

Kristoffer er en af foreningens helt særlige ildsjæle der brænder for det han laver og for at videregive det til børnene. Han meget hjælpsom og arbejder ihærdigt for at gøre sit for at skabe gode oplevelser for børn og frivillige i de afdelinger han er i. Han gør også en kæmpe indsats landsdækkende bla. ved at hjælpe med at arbejde på og udvikle Coding Pirates’ medlemssystem.

Hvad driver dig til at være med I Coding Pirates og være så mange steder i Coding Pirates?

“Jeg synes det er sjovt at lave forskellige ting – det hele giver mig noget forskelligt.”

Kristoffer har også afholdt en masse workshops som bla.:

  • Scratch
  • Python
  • Unity (begynder)
  • Game Maker
  • Hacking (whitehat med særligt fokus på at sikre sig selv) 
  • Freestyle (børnene finder selv på hvad de vil lave, og de får så mere vejledning end en opskrift på at gøre det).

“Han har, ud over at være afdelingsleder og frivillig i flere lokale Coding Pirates-foreninger, enorm betydning for alt det usynlige man ikke ser som forælder eller barn. Bl.a. er det ham der løser mange forældres og afdelingslederes problemer med medlemssystemet. Det er også ham der har designet og programmeret “Teaminatoren” der bruges til Coding Pirates Game Jam når vi skal inddele børnene i grupper”

– Martin Exner, Founder af Coding Pirates

Coding Pirates Medlemssystem

Coding Pirates’ medlemssystem er bygget af frivillige i foreningen, der påtog sig opgaven at skabe en fælles tråd og værktøj for alle kaptajner i Coding Pirates. Senere kom flere til for at udvikle på systemet. Det er drevet af frivillige kræfter og tid, hvilket også gør at det tager tid at nå målene. Men i 2021 bidrog Microsoft endnu en gang til Coding Pirates, denne gang så der kunne ansættes en udvikler til at hjælpe til på medlemssystemet og det var en kæmpe hjælp.

Men hvorfor og hvordan kom medlemssystemet til?

“Før medlemssystemet blev kodet af Per Hansen og Magnus Toftdal Lund, var der en masse Google forms, som det nok i virkeligheden kun var Per, som kunne finde rundt i. Så der var behov for at flere kunne få et overblik, og derfor satte Per og Magnus sig og begyndte at kode.”

Hvem kan hjælpe?

“Medlemssystemet fungerer i dag, men der kan gøres meget for, at det kan komme til at fungerere bedre og blive nemmere at bruge. Hvis du har rimeligt styr på at programmere – især i Python – kan vi bruge din hjælp i #medlemssystem_dev på Slack.”

“Hvis du har andre kompetencer hører vi også gerne fra dig, f.eks. hjælp med test, eller andre ting.”

Redaktionen der blev til Sekretariatet

I 2016 startede Redaktionen, med Anders Hjortskov Larsen som redaktør og daværende hovedbestyrelsesmedlem. Den havde primært hovedsæde i Aarhus, hvor grafiker Benjamin Pomerleau også hørte til. Men selve styringen af websitet blev foretaget af frivillige på Sjælland. Her var bla Per Hansen, Benjamin Rotendahl og Kristoffer Rath Hansen primus motor for at drive det backend og som admins derpå. Senere, i 2018, kom sekretariatet til.

Hvordan startede du på sekretariatet?

“Jeg kom ind som studentermedhjælper, da jeg blev spurgt om det var noget jeg ville. På daværende tidspunkt manglede jeg et studentermedhjælperjob og havde faktisk lige fået tilbudt en anden stilling, men valgte jobbet som studetnermedhjælper hos Coding Pirates.”

Hvad var din stilling? Hvad arbejde du med?

“Systemadministrator. Den bestod i at have styr på alt IT på sekretariatet inkl. IT support, WiFi opsætning, server drift og medlemssystem. Derudover ad hoc hjælp til bl.a. noget regnskab, besvare tickets om medlemssystemet mm.”

Efter Kristoffer skiftede arbejde til Dwarf, har han fortsat sin indsats og hjælper Sekretariatet hvor end han kan. Dertil yder han også stadig support på medlemssystemet for de frivillige, Sekretariatet og forældre. 

Coding Pirates IRL og Online

Noget af essensen ved at være en del af Coding Pirates er det sociale aspekt. En af Coding Pirates fundamentale byggesten er det at være sammen om at skabe, lære og opleve i fællesskab. Da corona ramte i 2020 valgte nogle afdelinger at gå online, heriblandt de 3 afdelinger Kristoffer hører til, hhv. Coding Pirates Roskilde, ITU og Lyngby.

Hvordan var det at køre online i de forskellige afdelinger?

“Min oplevelse af det var god, overordnet set. Det var rart at kunne følge med i børnenes arbejde på en anden måde. Derudover var det selvfølgelig også rart, ikke at skulle bruge så meget tid på transport.”

“Noget jeg savnede online, var den uformelle sludder.”

Mange oplevede et savn af nærværet der er ved at ses sammen I afdelingerne og nogle forsøgte at tage alternative tilgange i brug, for at skabe en online fællesfølelse under workshopsene.

Hvilke løsninger brugte I?

“Vi brugte et Zoom kald. Her blev børnene delt ud på workshops. Jeg gjorde det at jeg lavede et ekstra rum. Alle børnene på min workshop sad i et rum, og jeg sad i et andet rum, og trak et barn ad gangen over i mit rum, og sendte dem tilbage. Når barnet var i mit rum, snakkede vi om hvad barnet var i gang med, hvor det var henne og om der var nogle udfordringer mv.

Jeg sagde også til dem, at de altid kunne trykke på spørgsmålstegnet, hvis de havde brug for hjælp imellem de kom ind og snakke med mig, men det blev stort set aldrig brugt.”

Har du nogle fif og råd til afdelinger, hvis det bliver nødvendigt igen?

“Sørg for at gøre det til noget særligt. Det her er ikke skole. Vi lavede konkurrencer i pauserne med Kahoot, hvor nogle af spørgsmålene var indenfor noget de havde lavet, men det kunne også være et spil der var populært for tiden, hvor vi stillede spørgsmål til det, eller noget andet, der ikke var direkte relateret.”

“Derudover gjorde vi nogle gange i løbet af sæsonen det, at vi sendte pizzaer ud til alle børnene.”

“Vi havde opsat en Google formular, og ud fra børnenes og de frivilliges postnumre, fandt vi frem til nogle pizzeriaer i hver. I Google formen udfyldte forældrene hvad børnene skulle have, og vi fik pizzeriaerne til at levere imens der var Coding Pirates.”

Fritid og Hobbyer

“Når jeg ikke laver Coding Pirates, går jeg bl.a. til karate – og så har jeg også hobbyer som f.eks. 3D print.”

Hvad har du bla lavet i 3D? Og er det noget du kan anbefale at give sig i kast med?

“Jeg har blandt andet lavet alle mulige små ting til hjemmet, f.eks. en kodeabe, som jeg har stående i vindueskarmen. Men jeg har f.eks. også lavet Kaptajn Hack nøgleringe til Coding Pirates – og derudover har jeg også 3D scannet børn til Coding Pirates – og printet deres overkroppe ud. Det plejer at bringe glæde og begejstring.

Det er i den grad en sjov hobby. Sørg dog for at du har tid og tålmodighed til den.  3D printere er en forholdsvis ny teknologi, og selvom man har udviklet en del på dem, kræver det stadig at man sætter sig ind i hvordan forskellige temperaturer (både på pladen og dyssen), hastigheder og meget andet påvirker printet, men også hvordan forskelligt filament (plastic) skal printes forskelligt.”

Netværk og fællesskab

En af Coding Pirates grundlæggende værdier er fællesskabet. Det er muligt, for alle der ønsker det, at bidrage og tilkoble sig vores Coding Pirates Slack platformen, hvor man kan finde frivillige fra hele landet på tværs af afdelinger. Det er også her man kan få sparring til opgaver og projekter, i og uden for Coding Pirates. Hjælp til medlemssystemet, der bærer vores ventelister, og maskinrummet med masser af materialer delt af frivillige på tværs af afdelinger. Stille spørgsmål og få beriget sit netværk.

“Ja jeg bruger bl.a. Slack, men jeg prøver at være de fleste steder for at følge lidt med.”

Hvad har fællesskabet i Coding Pirates af betydning for dig?

“Fællesskabet er sindssygt vigtigt – det er tæt på en af de vigtigste ting vi har. Det er sådan vi kan få og dele ideer med hinanden, lege med hinanden og generelt udvikle os.”

Mulighederne ved at være frivillig

Hvad kan man få ud af at være frivillig i Coding Pirates?

“Ud over et godt netværk (som betyder rigtig meget – både ifht. venner, jobsøgning og andet), så kan du også skrive det på dit CV.

Du får også t-shirts (nørdede t-shirts og Coding Pirates t-shirts tror jeg aldrig jeg løber tør for). Indimellem giver Coding Pirates også aftensmad hvis der f.eks. har været et møde. Og så er det også bare sjovt at være med i.”

Hvad har/giver det dig at være med i Coding Pirates?

“Den største ting er, at det er sjovt. Det skal det være, hvis jeg skal bruge så mange timer på det hver uge. Ud over det så er der også mange oplevelser jeg ikke ville have fået, hvis jeg ikke havde været med i Coding Pirates.

F.eks. Game Jam, der er et stort event, som er fedt at være med til at deltage i og arrangere. Det er hårdt, men også skide sjovt.”

Har du nogle gode råd til nye og kommende frivillige i Coding Pirates?

“Tag tingene i dit eget tempo, og lær af de andre frivillige. Når du føler dig komfortabel med det, så kan du altid gå mere ind i at hjælpe børnene.

Kast dig ud i ting du ikke kan – for Coding Pirates er ikke kun et godt sted for børnene at lære, det er også et sted for de frivillige. Hos Coding Pirates er det helt okay at være med på en workshop – og kun lige akkurat være 2 step foran børnene.

Det er også i den grad i orden at sætte sig ned ved siden af et barn og sige “jeg ved ikke lige hvordan vi løser dit problem, men vi kan prøve at Google det sammen”.”

Hvad kan man få ud af at være frivillig i Coding Pirates?

“Ud over et godt netværk (som betyder rigtig meget – både ifht. venner, jobsøgning og andet), så kan du også skrive det på dit CV.

Du får også t-shirts (nørdede t-shirts og Coding Pirates t-shirts tror jeg aldrig jeg løber tør for). Indimellem giver Coding Pirates også aftensmad hvis der f.eks. har været et møde. Og så er det også bare sjovt at være med i.”

Hvad har/giver det dig at være med i Coding Pirates?

“Den største ting er, at det er sjovt. Det skal det være, hvis jeg skal bruge så mange timer på det hver uge. Ud over det så er der også mange oplevelser jeg ikke ville have fået, hvis jeg ikke havde været med i Coding Pirates.

F.eks. Game Jam, der er et stort event, som er fedt at være med til at deltage i og arrangere. Det er hårdt, men også skide sjovt.”

Har du nogle gode råd til nye og kommende frivillige i Coding Pirates?

“Tag tingene i dit eget tempo, og lær af de andre frivillige. Når du føler dig komfortabel med det, så kan du altid gå mere ind i at hjælpe børnene.

Kast dig ud i ting du ikke kan – for Coding Pirates er ikke kun et godt sted for børnene at lære, det er også et sted for de frivillige. Hos Coding Pirates er det helt okay at være med på en workshop – og kun lige akkurat være 2 step foran børnene.

Det er også i den grad i orden at sætte sig ned ved siden af et barn og sige “jeg ved ikke lige hvordan vi løser dit problem, men vi kan prøve at Google det sammen”.”

Om Kristoffer Rath Hansen

  • Uddannelse: Datamatiker samt professionsbachelor i softwareudvikling
  • Arbejder hos Dwarf
  • Bor i Tingbjerg
  • Alder: 28 år
  • Kaptajn i Coding Pirates ITU og Roskilde, Frivillig i Coding Pirates Lyngby

Bor du i nærheden af IT Universitetet eller Lyngby og tænker, det er da lige dig at, prøve at være frivillige her, så kan du kontakte afdelingerne på [email protected] og [email protected] for mere information.