Søg
Close this search box.

Dette indlæg er en del af #fortælle-fredag, hvor vi hver uge opfordrer en frivillig til at dele en historie, en tanke, en fed oplevelse – eller hvad, man har lyst til – med resten af Coding Pirates.  Læs indlægget og hop ind på Slack-kanalen #fortælle-fredag for at deltage i snakken om ugens emne!

Har du et emne, du gerne vil fortælle om? Så hop ind på slack i tråden #fortælle-fredag-plan og skriv dig på listen.

I slutningen af januar havde Coding Pirates København inviteret frivillige fra og uden for København til Inspirationsdag i IT-kontorfællesskabet Founders Houses lokaler på Islands Brygge. Dagens program bestod både af oplægsholdere udefra og fra egne rækker. Vi havde inviteret ph.d. i kunstig intelligens Thomas Terney og bibliotekar og scratch-ekspert Kirsten Dam Pedersen samt engagerede frivillige fra hele landet til at komme og holde workshops og fortælle om de spændende projekter, de har gang i ude i lokalafdelingerne.

Inspirationsdagen skulle ikke blot være med til at skabe broer og netværk internt i Coding Pirates – noget der i høj grad er blevet efterspurgt – men også sprede og formidle idéer til fornyelse af undervisningen af piraterne.

Formiddagens workshops begyndte med en glædelig overraskelse

Dagen begyndte med en workshop, der i sidste øjeblik kom på programmet; Karin Dyrendom havde været nød til at aflyse på grund af sygdom, men lørdag morgen sprang Ida Exner – søster til stifter Martin Exner – til med en didaktik-workshop, der virkelig fik de frivillige til at tænke ud af boksen. Workshoppen inspirerede til nye tanker i forhold til undervisning, mens den samtidig også fungerede som en fremragende ice breaker.

I det tilstødende lokale lagde erfarne Kirsten Dam Pedersen, der for nyligt har udgivet en bog om nye idéer til undervisning i Scratch, ud med en workshop til de frivillige, der er gået lidt død i Scratch, som kunne komme og få lyst til på ny at kaste sig over det. Der blev udvekslet idéer og brainstormet i ét væk – faktisk var workshoppen så fængende, at deltagerne knapt nok kunne lokkes til at komme til frokost.

Bag om skribenten: Birgitte Schmidt
**************************************

Studentermedhjælper hos Coding Pirates København siden november 2018.

Studerer tysk og litteratur på Københavns Universitet.

Før frokost fik vi også besøg af Thomas Terney, der er ph.d. i kunstig intelligens og forfatter til ”Kampen om fremtiden”. Han kom forbi Founders House for at give en introduktion til, hvordan kunstig intelligens kan se ud – for begyndere såvel som hårdkogte nørder – og gav de frivillige en grundlæggende viden og forståelse, som de også kan tage med ud til deres kodepirater. Thomas’ oplæg viste især, hvordan Coding Pirates kan tænke teknologi og teknologiforståelse ind i undervisningen på helt anderledes måde. Det var spændende med et friskt pust udefra til at sætte nogle tanker i gang hos de frivillige selv. Blandet andet blev der diskuteret ivrigt – hvad er kunstig intelligens i det hele taget?

De frivillige indtager eftermiddagen

Da frokosten var overstået, indtog de frivillige scenen. Kristoffer Rath Hansen fortalte om et projekt, som de frivillige i Roskilde havde lavet op til jul: en Scratch-julekalender. Det lagde op til en fed samtale, hvor de frivillige udvekslede idéer til, hvordan man kunne tilpasse den til andre årstider, forbedre konceptet og inddrage børnene i opbygningen. Martin Knudsen, der var kommet hele vejen fra Silkeborg, fortalte om, hvordan man i anledningen af 50-års-jubilæet for månelandingen kunne bruge det som tematisk udgangspunkt i workshops. Endnu engang fungerede dette oplæg som ansats til en god debat mellem deltagerne.

Samtidig afholdt Sine Zambach en såkaldt co-kompilerings-workshop, der havde til formål at samle opgaver og undervisningsmateriale – hovedsageligt i Scratch. Workshoppen samlede erfaringer fra dagens workshops, fra klubaftnerne og udforskede maskinrummet, hvor opgavematerialet blev lagt op. Som afslutning holdt John Munk, der ligesom Martin havde taget den lange tur fra Jylland, oplæg om, hvordan man i Herning havde lavet alternative escape rooms med kodepiraterne. De var virkelig “tænk ud af boksen”, da hans escape rooms består nemlig af kister, der skulle låses op ved at løse koder! Det vil sige, at det handlede om at komme ind i kisterne, og ikke undslippe et rum.

Alt i alt var det en dag, der virkelig viste Coding Pirates’ alsidighed frem og som formåede at leve op til sit navn: de frivillige følte sig inspireret og tanket op med idéer til den kommende sæson. Det var også en dag, der styrkede forbindelserne på tværs af afdelinger. Det er derfor noget, vi i København virkelig håber på at kunne gentage. Det var især positivt, at der kom frivillige helt fra Jylland. I en forening der vokser, som Coding Pirates gør, er det vigtigt at kunne sætte ansigt på sine medfrivillige – selv dem, der er hele broer væk. Det er godt at have vokseværk – men ikke at vokse fra hinanden!

Vi glæder os allerede til næste gang og håber, at der vil være et ligeså stort engagement, når vi gentager arrangementet.

Tak for en spændende og hyggelig dag!