Søg
Close this search box.
Kreativitet, nye teknologier og fremtidstanker: Coding Pirates på Folkemødet 2024

Af Nicklas Nørgaard ︱21/06-2024

I uge 24 indtog piraterne endnu engang Allinge på Bornholm til det årlige folkemøde. Frivillige fra hele landet var taget afsted for at udforske og præsentere teknologiens mange facetter for de mange mennesker der deltog. Med spændende workshops og inspirerende debatter satte vi fokus på teknologiforståelse og digitale færdigheder i børnehøjde. Det var tre fantastiske dage, hvor vi fik spredt vores budskab til alle interesserede.

Torsdag: Kreativitet og kunstig intelligens

Torsdagen var præget af koncentration, sjov og kreativitet, da Coding Pirates, i samarbejde med Bornholms Regionskommune, understregede vigtigheden af en solid forståelse for teknologien, hvilket er afgørende for deres fremtidige kompetencer i en stadig mere digital verden.

På Paradisbakkeskolen i Nexø arbejdede 7. klasse med kunstig intelligens og scamming, hvor eleverne fik et indblik i, hvordan man bedst gør brug af redskaber som SkoleGPT – og hvor det måske ikke er godt at bruge dem. Samtidig blev eleverne klædt bedre på til at spotte fake news og manipulerede billeder og videoer.

Elever fra 7. og 8. klasse på Kongeskærskolen i Allinge fik indblik i hackingplatforme og open source intelligens. Via praktiske øvelser fik eleverne mulighed for at sætte sig i hackerens sted, så de fik en forståelse for, hvordan dét vi deler på sociale medier, kan bruges på uhensigtsmæssig vis. 

Eleverne fra 5. klasse på samme skole besøgte vores workshop “Fremtidsspejlet” i EPICO- teltet. Her samarbejdede eleverne for at bygge fremtidens prototyper af genbrugsmaterialer, kombineret med AI til at skabe futuristiske billeder. “Fremtidsspejlet” er udviklet af konsortiet bag projektet Future Mirror, som man kan læse mere om her.

Fredag: Fokus på sikkerhed og hacking

Fredagen stod i sikkerhedens tegn. I EPICO-teltet holdte Keld Norman fra Dubex oplæg om, hvad sikkerhed, hacking og scamming er. Her kunne deltagerne bla. lære mere om hvordan hackerne finder sine ofre og om deepfakes, hvor Keld selv havde produceret en deepfake af vores generalsekretær Louise Overgaard.

Senere på dagen blev der afholdt oplæg omkring børns sikkerhed på nettet, hvor det blev understreget hvor vigtigt det er, at forældre støtter op om deres børns sikre færden online. Til oplægget deltog Dataetisk Ungeråd, Josefine Thøgersen fra Coding Pirates, Mathias Nimgaard fra Center for Digital Pædagogik, Politiets Online Patrulje og Lisbeth Alnor fra Dansk Center for Undervisningsmiljø.

Kodepiraterne Jørgen Tietze og Kim Sondrup delte deres viden om cybersikkerhed på KOMBITs Cyberwalk, mens Cate Omelchenko og andre pirater igen i år havde organiseret en skattejagt for børn og alle andre der havde lyst til at lege med. Det var en dag fyldt med læring og aktiviteter, der viste, hvor vigtigt det er at beskytte sig selv digitalt.

Lørdag: Musik, debatter og solenergi

Den sidste dag på Folkemødet var fyldt med succesfulde arrangementer. Børn og voksne skabte elektronisk musik sammen med Strøm til Børn, hvor børnene, ved hjælp af iPads, skabte deres egne melodier. På IT-Branchens IT-Paratskib byggede Jørgen Tietze, Noah Kallesø og Martin Robert Knudsen solcelledrevne maskiner sammen med nysgerrige børn og deres forældre.

Piraterne indtog senere på dagen Scenen for Samfundsansvar. Her blev der bygget robotter og dystet om teknologiforståelse sammen med Begavet med Glæde og unge fra FIRST LEGO League holdet Gifll. Her var en række politikere og lokale børn inviteret til at dyste med LEGO robotter, samtidig med at der blev diskuteret hvordan sikrer vi børns digitale kompetencer, i en tid, hvor AI, deep fakes og scamming fylder

I EPICO-IT-teltet blev behovet for børns teknologiforståelse diskuteret af kodepirater og eksperter, med deltagelse fra bla. Lis Zacho, Sine Zambach og Pippi Lester Hyllested fra Coding Pirates, samt kommunikationsekspert Sarah Fourian og Asger Kjær Sørensen fra Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

En stor tak til alle der havde lyst til at deltage i vores debatter og være med til at sprede det vigtige budskab.

En stor holdindsats

Coding Pirates’ deltagelse på Folkemødet 2024 har været en kæmpe holdindsats, hvor frivillige og deltagere har bidraget til at skabe en uforglemmelig oplevelse for alle, der havde lyst til at være med. Med workshops, debatter og interaktive aktiviteter har Coding Pirates vist, hvordan teknologi både kan være sjov, lærerig og afgørende for fremtiden.

Tusind tak til alle de frivillige kræfter, der har gjort dette muligt, og til de mange børn og voksne, der deltog i vores aktiviteter. Vi ser frem til næste års Folkemøde og endnu flere spændende teknologiske eventyr.