Søg
Close this search box.

#MødMandskabet: Heidi Svale Jonsson

Af Nicklas Nørgaard ︱ 25/09 2024

Det er 10 år siden, at Heidi første gang blev en del af Coding Pirates. Meget er der sket siden, men hun brænder stadig for kreativiteten og teknologien, og hun er stadig aktiv i lokalforeningen Coding Pirates Herning, som hun var med til at starte.

Heidi stiftede bekendtskab med Coding Pirates første gang omkring slutningen af 2014, da hun skulle skrive sit speciale på Aarhus Universitet. Hun valgte, at lave sit specialeprojekt i Coding Pirates og derfor blev hun en del af den daværende CUDiM afdeling, hvor hun fik Coding Pirates’ DNA helt ind under huden. Da specialet var skrevet og uddannelsen som IT-Didaktisk Designer var bestået, var Heidi dog langt fra færdig med Coding Pirates. “Jeg skrev det faktisk i min perspektivering i mit speciale, at jeg ville arbejde på at få Coding Pirates til Herning og få stiftet en forening” fortæller Heidi, og fortsætter “og så ville skæbnen faktisk, at da jeg afleverede mit speciale, der var jeg blevet gravid. Så det blev faktisk lidt af et barselsprojekt for mig at få stiftet foreningen.”

Med sin to måneder gamle søn på armen, afholdte Heidi og det nye hold frivillige stiftende generalforsamling for Coding Pirates Herning i maj 2016, og en ny forening blev søsat. Siden da er der sket meget i foreningen, og der har været plads til både op- og nedture. Foreningen var blandt andet med til at starte en afdeling op i Brande, der havde aktiviteter fra 2017 – 2019. Egentlig var bestyrelsen ikke helt enige om, hvorvidt afdelingen i Brande skulle under Coding Pirates Herning eller ej, men Heidi blev ved med at tro på ideen. “Jeg kunne se en styrke i det, men jeg tror, at min egen bestyrelse tænkte, at det bare var mere arbejde, hvor jeg egentlig tænkte, at det var det modsatte. Men da der var stiftende generalforsamling i Brande, kunne de ikke stille en bestyrelse, selvom der egentlig var nogle ret gode kræfter til at få noget i gang. Så var det faktisk John Munk, der foreslog dem, om ikke vi skulle prøve at få dem ind under Herning. Så sagde jeg til John, at den fremlægger du for bestyrelsen, for de har nedstemt det her én gang.Og det gjorde han så, og det hjalp faktisk, og så vi fik lavet et samarbejde, og Brande kom ind under os.” fortæller Heidi, og siger med et smil, at hende og John måske nogle gange bare er forud for deres tid med deres mange ideer.

Heidi kommer fra et hjem med kreativitet og musik

Kreativitet og en lyst til at skabe noget nyt, er noget af det, der kendetegner Heidi bedst. Udover at sidde i bestyrelsen i Coding Pirates Herning, så er hun også aktiv i en lokal svømmeklub, hvor hun bla. var med til at sørge for at babysvømning kom til klubben. I svømmeklubben har hun, ligesom i Coding Pirates, mulighed for at bruge sin kreativitet, men der er en anden interesse, som hun også gør brug af til babysvømning – nemlig musikken.

“Jeg er født og opvokset i et hjem fyldt med musik.Da mine forældre mødte hinanden, var min far faktisk professionel musiker, og han levede af at spille musik. Han har også haft et enkelt nummer på dansktoppen, som det hed dengang, og det var jo stort tilbage i 70’erne at være på dansktoppen.” fortæller Heidi. Interessen for musik har hun arvet fra sin far, og hun har også musik som et af sine linjefag. Hun siger selv, at skulle der en dag opstå en mulighed for at kombinere musikken med teknologien til en klubaften i Herning, så vil hun helt sikkert føle sig på hjemmebane.

Selvom Heidi har været en del af Coding Pirates Herning siden begyndelsen, er det først for nylig, at hun er begyndt for alvor at undervise. Det gør hun på udvalgte lørdage på koderejer, som er et hold for de yngste (begyndere og letøvede). Hun er også med når foreningen inviterer alle interesserede til “familiekodecafe”, hvor store som små kan få en forsmag på, hvad det vil sige at være kodepirat. Det er en pendant til familie-/babysvømning Den yngre målgruppe og en mere simpel tilgang til kodning, er noget som passer Heidi rigtig godt. “Jeg synes egentlig, at jeg er ret teknisk og ret god til mange ting, men i Coding Pirates sammenhænge, så er jeg ikke teknisk overhovedet.” siger Heidi og fortsætter: “Jeg er lærer, og jeg er It-Didaktisk Designer, men jeg har ikke programmering ind under huden, som rigtig mange her har. Men så kan jeg bare nogle andre ting, og jeg ved en masse om at undervise”.

Piraterne sejrede i robotkonkurrencen

Der er sket mange ting i løbet af den tid, hvor Heidi har været en del af Coding Pirates, men der er ét særligt øjeblik som betyder meget for Heidi og Coding Pirates Herning.

“Vi er stadig ret stolte over, at vi vandt sumobryder konkurrencen til Robotdysten i 2018” fortæller Heidi.

I foråret 2018 afholdte Coding Pirates og Universe Science Park for andet år i træk deres egen robotturnering. Hold fra hele landet kæmpede mod hinanden med deres egne robotter, og der blev dystet i robotdesign, sumobrydning og labyrintkørsel. Otte kodepirater, deres forældre og en håndfuld frivillige havde taget turen fra Herning til Als for at dyste med de robotter, som de havde bygget til deres klubaftener, og turen endte med at blive en kæmpe succes for afdelingen, der tog førstepladsen i sumobryderkonkurrencen.

“Dét, der var specielt med vores robotter, var, at de var bygget fra bunden.Det var ikke LEGO-robotter, hvor der var en base, der sættes nogle LEGO-klodser på.” fortæller Heidi.

Billeder fra Robotturneringen 2018 i Universe Science Park

Hendes ønsker for fremtiden

Selvom Coding Pirates Herning har eksisteret i otte år, kan det stadig være en udfordring at få nye frivillige ind. Derfor håber Heidi også på, at flere får øjnene op for, hvor fedt det er at være en del af Coding Pirates. Selv gør hun, hvad hun kan for at sprede budskabet. Sammen med resten af foreningen deltager hun til GameBox Festivalen i Herning, hvor hun er med til at promovere Coding Pirates til de mange deltagere. I år deltog over 20 tusind mennesker fra hele landet ved GameBox, og derfor håber hun også, at flere frivillige fra andre Coding Pirates foreninger har lyst til at tage turen til Herning næste år, så endnu flere kan være med til at sprede budskabet.

Udover at deltage i forskellige events, bruger hun også sin viden og interesse for foreningslivet til at styrke foreningen. Hun deltager for eksempel ofte i forskellige webinarer hos DGI, for at blive klogere på hvordan man styrker sin forening.

“Når jeg gør det, så har jeg faktisk også tit min Coding Pirates kasket på, selvom jeg egentligt repræsenterer min svømmeklub og helst skal give dem guldkornene” fortæller Heidi og fortsætter: “Jeg synes, det er interessant, at de udfordringer vi har i Coding Pirates, dem har man altså også i veletablerede organisationer som fx DGI. De er ofte foran os med udvikling og løsning af udfordringerne. Derfor synes jeg, at det for det meste er  relevant at lytte til, hvad de siger.

Heidi håber på, at der i fremtiden kan komme endnu mere sammenspil mellem foreningerne på tværs af landet. Det kunne for eksempel være gennem projekter på tværs af afdelinger, men det kunne også være gennem forskellige kurser og netværksevents, hvor de frivillige kan være med til at styrke Coding Pirates sammen. En ting er i hvert fald sikkert, kærligheden til foreningen er stadig stor hos Heidi, og  hun håber, at endnu flere har lyst til at lege med, når Coding Pirates Herning åbner op for endnu en sæson til foråret.

#MødMandskabet

I #MødMandskabet præsenterer vi nogle af vores mange seje frivillige i Coding Pirates. Hver især bidrager de med forskellige styrker og kompetencer.

Vil du være med, eller kender du en frivillig der fortjener at blive nævnt? Så kontakt kommunikationsteamet på [email protected]