Søg
Close this search box.

Ada lovelace uge 2024

Af Izabella Andersen ︱ 17/10-2024

I uge 41 fejrede Coding Pirates endnu en gang Ada Lovelace, hvor børn og unge i hele landet blev inspireret til at lege og lære med teknologi. Med udgangspunkt i Ada Lovelace Day, som officielt markeres den anden tirsdag i oktober måned hvert år, udvidede Coding Pirates fejringen med workshops og aktiviteter over en hel uge. Formålet var at sætte fokus på diversitet i STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Math) , og hylde Ada Lovelace, som tilbage i 1843 skrev verdens første computerprogram.

Lokal markering af Ada Lovelace med Nyborg Bibliotekerne

Vi kickstartede Ada Lovelace ugen  med kreative workshops i samarbejde med Nyborg Bibliotekerne. På tre forskellige lokationer – Nyborg, Ullerslev og Ørbæk – samledes børn og deres forældre til sjove og lærerige aktiviteter. På Nyborg Bibliotek guidede Coding Pirates’ frivillige, Christel Rasmussen, børnene igennem workshoppen “Byg og kod LEGO”, hvor de fik mulighed for at bygge og programmere LEGO-robotter.

På Ullerslev Bibliotek stod vores foreningskonsulent Michala Muhs klar til at tage børnene med på spændende rummissioner med deres LEGO-robotter. Samtidig var der i Ørbæk fokus på fremtiden, hvor bestyrelsesmedlem Noah Kallesø ledte workshoppen “Fremtidsspejlet”. Her byggede deltagerne kreative prototyper af pap og genbrugsmaterialer og brugte kunstig intelligens til at visualisere deres drømmefremtid.

"Når vi i Coding Pirates siger Ada Lovelace Day, er det med et fokus på diversitet i Coding Pirates, i STEAM og i vores digitale og teknologiske samfund. Vi arbejder med kulturelle forandringer omkring hvem der møder mulighederne for leg og kreativitet med teknologi og et af vores tiltag på denne front er at markere en stor rollemodel Ada Lovelace."

Ada Lovelace Day i Århus og Vallensbæk

Den 8. oktober 2024, på selve Ada Lovelace Day, blev der afholdt events i både Århus og Vallensbæk. CapGemini stod for at sikre, at alle deltagere – omkring 100 børn samt deres forældre og frivillige – blev taget godt imod med forplejning og aftensmad. Her summede det af energi og kreativitet, da børnene udforskede alt fra idéudvikling og kodning med bloxels og microbits til halloween-workshops. I Vallensbæk var der ekstra gys, da børnene kodede lysende ringe i et mørkt rum fyldt med uhyggelige overraskelser. I Århus begyndte dagen på roligere vis med en “godnat”-historie om Ada Lovelace, læst op af Coding Pirates’ generalsekretær Louise Overgaard, før børnene kastede sig over de teknologiske udfordringer.

I både Århus og Vallensbæk blev der afholdt workshoppen “Fremtidsspejlet”. Børnene blev hurtigt engageret i opgaven, hvor deres fantasi fik frit spil. De startede med at brainstorme visioner for fremtiden og udvalgte derefter én idé, som de byggede en prototype af, ved hjælp af genbrugsmaterialer. Materialerne var simple, men det gjorde kun kreativiteten endnu større. Plastikposer, papkasser og toiletruller blev ved hjælp af tuscher, limpistoler og hobbyknive transformeret til innovative løsninger og fantastiske fremtidsopfindelser – blandt andet en flyvende partybus, flyvende biler med GPS og svømmingpool, og en taske der har plads til alt, hvad man har brug for.

I en anden workshop blev microbits brugt til at skabe frugtklaverer. Ada Sign (16 år), fra København, og Cecilie Basse Larsen (17 år), fra Glostrup, stod bag aktiviteten, hvor deltagerne lærte, hvordan teknologi kan gøre almindelige genstande som frugt til musikalske instrumenter. Ada og Cecilie, begge med baggrund i Coding Pirates, har taget workshoppen med til Ada Lovelace Day, med det formål, at introducere børnene til teknologi og microbits på en sjov og tilgængelig måde. Deltagerne opfordres til at udforske disse teknologier, som ofte kan virke overvældende for nybegyndere. Gennem kreative aktiviteter og leg ønsker Ada og Cecilie at vise, at det at arbejde med teknologi ikke blot er muligt, men også enkelt og underholdende.

Vi synes at det er rigtig vigtigt at især piger også får en chance for at se, hvad det er der er så sejt ved kodning. Både piger og drenge får mulighed for at finde ud af, om det er noget de synes er sjovt. Vi har selv deltaget i nogle workshops som dem her før, og jeg har ikke vidst at det var sjovt, før jeg deltog. jeg er blevet rigtig glad for det, og det vil vi gerne give det videre til børnene

 

En anden workshop i Vallensbæk, var videoworkshoppen “Film og FEMO”. Film og FEMO blev også et hit blandt deltagerne, hvor Niklas Nørgaard, frivillig i Coding Pirates, guidede børnene gennem processen med at skabe deres egne små film, ved hjælp af fire forskellige filmiske teknikker (Frame within a frame, Extremes, Motion og Obstruction). Børnene lærte alt fra storyboarding til optagelse. “Jeg synes, børnene har været rigtig gode til at tage imod de ting, jeg har præsenteret for dem. De har arbejdet meget seriøst og har lavet nogle storyboards, som de selv har været ude at filme” fortæller Niklas Nørgaard, da vi snakkede med ham på dagen.  

Nye venskaber og samarbejde

Noget af det mest fantastiske ved Ada Lovelace ugen er, hvordan nye venskaber og samarbejder opstår næsten med det samme. Det er imponerende at se, hvor hurtigt børnene falder i snak og begynder at arbejde sammen, som om de har kendt hinanden i årevis. Det handler ikke kun om teknologi, men i høj grad om fællesskab. De kaster sig ud i opgaverne, løser udfordringer sammen og opdager, hvor sjovt teknologi kan være, når man deler det med andre. Børnene udveksler idéer, nørder løs og har det sjovt, mens de lærer – og den gode stemning spreder sig hurtigt blandt både børn og voksne.

“det utrolig fedt at der kommer sådan en flok generte børn og sætter sig og siger ikke noget, og til sidst så er de blevet venner og har fået lavet en masse ting, og har faktisk slet ikke tid til at spise slik… så synes jeg det er en succes.”