Af Miriam Havtorn ︱ 23/06-2022
Torsdag d. 16. juni gik folkemødebesætningen i land på Bornholm til dette års Folkemøde. Alle var de parate til at markere Coding Pirates’ arbejde på det politiske og samfundsmæssige landkort. Med lasten fuld af gejst og god energi kastede de sig ud i vigtige debatter, lærte en folkeskoleklasse på én enkelt folkemøde-fredag at bygge en machine learning app samt udforskede nye og vedligeholde eksisterende Coding Pirates netværk.
Allerede torsdag aften lagde mandskabet godt fra land med årets program, da folkemødedeltagere, lokale og andre besøgende på Bornholm var inviteret til infomøde hos Coding Pirates. Her tog sekretariatsmedarbejder Jannie Nielsen sammen med de frivillige godt imod de fremmødte, hvor de kunne høre nærmere om foreningen, vores indsatser, samt hvad det vil sige at være frivillig hos Coding Pirates.
I år allierede vi os med EPICO, hvor vi fik lov til at have vores faste base på folkemødepladsen, som også dannede rammen for infomøderne torsdag aften og lørdag formiddag.
Fredag morgen måtte mandskabet tidligt ud af køjerne, for på Kongekærsskolen i Allinge stod en flok kodepirater fra 6. klasse klar til en skoledag, der bød på machine learning og app udvikling. Her lærte eleverne at kode en app, som kan genkende skrald. Et initiativ der viser, hvordan vores frivillige til dagligt skaber rum for IT-kreativitet for børn og unge, gennem en legende og lærerig tilgang til teknologi og programmering. Projektet gav desuden de unge kodepirater et eksempel på, hvordan teknologi kan være med til at skabe værdi, i forhold til at bruge kunstig intelligens til at lave en grøn løsning.
“Vi hjalp en skoleklasse med at designe og bygge en mobil-app med machine-learning og billedgenkendelse, så de får færdigheder og lidt erfaring til at løse verdens store udfordringer – bare sådan lidt af det vi leger med i Coding Pirates.”
– Martin Knudsen, Medlem af hovedbestyrelsen i Coding Pirates Denmark og Formand hos Coding Pirates Silkeborg
Under besøget lagde TV2 Bornholm vejen forbi, for at høre mere om Coding Pirates, vigtigheden af IT-kompetencer i en hverdag der bliver mere og mere digital, samt at spørger ind til elevernes oplevelser med at have programmering i en uformel læringsform på skoleskemaet.
Du kan se indslaget her.
“Det var de skønneste elever fra Kongskærskolen i Allinge, der lige fik en tur i TV2 Bornholm sammen med Coding Pirates. Alle børn har ret til digitale kompetencer.”
– Lis Zacho, Medlem af hovedbestyrelsen i Coding Pirates Denmark og Afdelingsleder hos Coding Pirates Frederiksberg
Elevernes fik efterfølgende mulighed for at præsentere deres machine learning app på folkemødepladsen, lørdagen d. 18 juni. Sammen med Coding Pirates folkemødebesætningen indtog kodepiraterne fra Kongekærsskolen IT-Branchen’s Paratskib. Ombord på Paratskibet kunne de besøgende høre mere om projektet samt få et indblik i elevernes affaldssorterings app, som de glædeligt viste frem og fortalte om.
”Det her var så fedt og intenst. Hvordan lærer man lige en skoleklasse at bygge en machine learning app en folkemøde-fredag fra 8-13? Med Coding Pirates selvfølgelig! Det er en fantastisk oplevelse at få en klasse til at forstå både nogle af de basale kodnings-teknikker og machine learning – i øvrtigt med Danmarks bedste skole-udsigt.”
– Sine Zambach, Frivillig hos Coding Pirates Vanløse
Paneldebatten hos Epico blev modereret af Per Ørum, grundlægger af og ekspert hos Ørum Advice Aps (t.h.). Deltagere i debatten var Katrine Robsøe, Ordfører for videregående uddannelser og Erhverv, Radikale Venstre, Mette Lundberg, Direktør for Politik og Kommunikation, IT-Branchen, Michael Ørnø, Direktør i Statens It, Sine Zambach, Frivillig hos Coding Pirates, Forsker på Copenhagen Business School’s Big data center og Svend Erik Larsen, EPICO.
Efter en endt skoledag på Kongeskærskolen, drog folkemødemandskabet fredag eftermiddag videre til debat hos Epico. Coding Pirates var sammen med de fire andre debattører inviteret til at deltage paneldebatten ”Flere IT-talenter, tak!”.
Med i debatten deltog fra Coding Pirates Sine Zambach. Sine og foreningen blev her modtaget af publikum med en fornem klapsalve under præsentationen af deltagerne. Under debatten fik panelet af debattører blandt andet italesat udfordringen med manglende IT-talenter, for få uddannelsespladser, vigtigheden af at formidle det værdiskabende arbejde der kan være forbundet med teknologi, samt det at skabe nysgerrighed og interesse for teknologi blandt unge allerede i en tidelig alder.
Blandt debattørerne var der bred enighed om, at hvad de oplever er vigtig for unge mennesker når de skal vælge uddannelsesretning og karrierevej er, at de kan se værdien af og formålet med arbejdet. Den samfundsmæssige værdi som teknologi kan bidrage til, som man både finder i det offentlig men også hos mange private virksomheder, er derfor vigtig at videreformidle overfor de unge.
Det blev desuden bragt på banen, hvordan tilbud som Coding Pirates, med vores uformelle lærende og legende tilgang til teknologi, kan være med til at pirre nysgerrigheden for teknologi blandt børn og unge. Ét tiltag, der for nogles vedkommende kan være med til at skabe en større lyst til at bygge videre på denne interesse fremadrettet og skabe sig en fremtid inden for teknologi.
“Det var fedt at kunne bidrage til diskussionen af IT-talenter i EPICO-teltet, hvor vi snakkede om hvordan forskellige initiativer, som fx. Coding Pirates, kan være med til at undersøtte børns forståelse for teknologi”
– Sine Zambach, Frivillig hos Coding Pirates Vanløse
Til forældre og børn
Til frivillige