Dette indlæg er en del af #fortælle-fredag, hvor vi hver uge opfordrer en frivillig til at dele en historie, en tanke, en fed oplevelse – eller hvad, man har lyst til – med resten af Coding Pirates.  Læs indlægget og hop ind på Slack-kanalen #fortælle-fredag for at deltage i snakken om ugens emne!

Har du et emne, du gerne vil fortælle om? Så hop ind på slack i tråden #fortælle-fredag-plan og skriv dig på listen.

Så blev det 8. Marts og det er jo som bekendt Kvindernes Internationale Kampdag. Og kvinder og piger er der i Coding Pirates – men ikke så mange. Her er lidt erfaringer med at få piger ind i folden – og kvinder ind som frivillige.

Kvindelige frivillige

Der er masser af nærhed og glæde ved at opleve skabelse, og man behøver ikke være et teknisk geni. Det handler om at kunne vise nærhed omkring det spor børnene viser, og på den måde have samskabelse i rummet. Man kan fx signalere at man ikke behøver være koder fra starten og at andre egenskaber kan være lige så vigtige.

Ofte oplever vi at mødrene, som er dem der tager kontakten til CP, straks sender stafetten videre til faderen, hvis det handler om at være frivillig. Her kan man godt være lidt insisterende over for at det måske er hende der skal på banen. Der er så meget mere i det end bare hvem der lige er bedst til det tekniske.

Frivillige kvinder er jo ofte synlige rollemodeller. Nåh ja – og så er mødrene jo også rollemodeller for deres egne piger (og drenge). Så det er vigtigt med synlighed – man skal faktisk træde i karakter og vise at man godt kan kode (don’t tell it – show it).

Piger i klubben

Åbenhed for bred interesse for kreativitet. Vi er mere end en kodeklub. Vi laver også design, animationer og musik. Og hvis et lego-uhyre har noget med kode at gøre så kan en pony også have det.

Der er måske også foreskel på aldersgrupper. Det er ikke alle – og slet ikke dem over 10 år – der synes ponys eller fe-animationer er fede. Men så kan man følge deres spor – lave andre projekter, der måske er mere cool.

Sidst men ikke mindst er kammeratskabet i Coding Pirates mindst lige så vigtigt for pigerne som drengene – så der skal gøres noget for at vedholde samarbejderne og de relationer der bliver opbygget ved klubaftenerne.

Et par gode idéer på bordet til øvelser vi har oplevet fænger pigerne:

  • S, P eller K med micro:bits
  • Træningsapp i App Inventor
  • Video-samling i html, hjemmeside eller tilpasset startside til browseren
  • StormP-maskiner med det gamle pige-legetøj
  • Stopmotion-film eller animation i Scratch

Til slut er der en hel masse steder at hente inspiration. Initiativerne er mange både i Danmark og udland som man kan engagere sig i, først og fremmest for at vise styrken i at fremme mange målgrupper og dermed fremme IT diversitet. Det afspejles i de mange hashtags der kan følges på de sociale medier:

Bag om skribenterne: Mia og Sine

Sine Zambach
Vanløsekaptajn proforma (det er Lone der styrer det). Dataanalytiker på CBS og R-nørd. Har skrevet bogen Kvinde kend din kode og har en mor der er blikkenslager.

Mia Meldgaard
Tårnby afd. på 4. år. IT Læringskonsulent. Har en gang lavet en theremin ud af en blyant og en tegnestift og en dimsedut.

#Wondercoders

#digipippi

#GlobalTechWoman

#femtech

#WomenofWearables

#WomeninSTEM

#WomeninTech

#WomenTechmakers

#Girlsdayinscience

#Makergirls

#PigeriTech

#GirlswhoCode

#GirlsinTech